Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZMENE MEDIJSKIH ZAKONA: SINDIKAT NOVINARA TRAžI HITNE IZMENE ZAKONA I PRAVO OSNIVANJA LOKALNIH I REGIONALNIH JAVNIH SERVISA, NACIONALNE NOVINSKE AGENCIJE I NACIONALNOG RADIJA


Sindikat novinara Srbije uputio je otvoreno pismo premijeru Srbije u kome traži hitnu izmenu medijskih zakona i pravo osnivanja lokalnih i regionalnih javnih servisa, nacionalne novinske agencije i nacionalnog radija.

SINOS takođe traži da se zabrani firmama iz of šor zone da osnivaju medije u Srbiji, kao i uvođenje preciznih kriterijuma za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja jer, kako navodi, najveći deo budžetskih para deli se između medijske koalicije (UNS, NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres) i Asocijacije medija i novih vlasnika.

U pismu se traži i uspostavljanje socijalnog dijaloga i potpisivanje granskog kolektivnog ugovora, koji je, kažu, najbolja zaštita zaposlenima i odbrana od autocenzure, kao i uvođenje zatvorske kazne za poslodavce koji ne poštuju zakon.

Sindikat novinara podseća da je septembra 2014. Ustavnom sudu podneta inicijativa za utvrđivanje ustavnosti članova medijskih zakona koji se odnose na zabranu državi i lokalnoj samoupravi da budu osnivači medija, ali da ogovor nisu dobili.

Otvoreno pismo uputili su premijeru, ali i ministru informisanja i kulture, predsednici skupštinskog odbora za kulturu i informisanje, kao i šefovima poslaničkih grupa u Skupštini Srbije.

Izvor: Tanjug, M.Jelesijević 02.08.2016.
Naslov: Redakcija