Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O FINSIRANJU AP VOJVODINE: REšENJA I MODELI FINANSIRANJA AP VOJVODINE BIćE ODREđENI NAKON KONSULTACIJA I JAVNE RASPRAVE


Polazne osnove i principi za finansiranje AP Vojvodine spremni su u roku koji je i bio najavljen - do kraja jula, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu finansija.

Ministar finansija je, u izjavi Tanjugu, naglasio da je reč samo o predlogu, dok će konkretna rešenja i modeli finansiranja AP Vojvodine biti određeni nakon konsultacija i javne rasprave.

"Očekujemo da u raspravi učestvuju predstavnici političkih stranaka, državnih organa, ali i nevladinih organizacija i civilnog društva", rekao je ministar.

Vujović je ponovio da su predlozi rešenja za finansiranje Vojvodine sastavljeni na osnovu inicijalnih stručnih i političkih razgovora, a po ugledu na najbolju praksu u svetu.

"Predlagaću da, po ugledu na najbolju praksu u svetu, na najbolji način uredimo ovu oblast", rekao je Vujović.

Inače, Ustav Republike Srbije propisuje da budžet AP Vojvodine iznosi sedam odsto državnog budžeta, a da će načini finasiranja biti precizirani Zakonom o finsiranju AP Vojvodine.

Poslednji rok, predviđen Ustavnim zakonom, za donošenje Zakona o finasiranju AP Vojvodine istekao je jos pre punih sedam godina, tačnije 31. decembra 2008. goodine.

Od tada je u nekoliko navrata bilo pokušaja da se donese pomenuti zakon, ali nikada taj posao nije doveden do kraja. U 2012. godini, formirana je i Radna grupa koju su činili predstavnici republičke i pokrajinske vlade, ali se dalje od formiranja radnje grupe nije otišlo.

Početkom novembra 2013. godine Skupština AP Vojvodine usvojila je Platformu o polaznim osnovama za donošenje Zakona o finasiranju AP Vojvodine, a mesec i po kasnije tadašnji ministar finasija je najavio pokretanje rada pomenute radne grupe sačinjene od predstavnika dve vlade, republičke i pokrajinske, ali do danas zakon nije donet.

Izvor: Tanjug, 02.08.2015.