Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKONI O TURIZMU I O UGOSTITELJSTVU: Omogućeno sklapanje sporazuma o priznanju prekršaja, ali to pravo neće imati oni koji posluju u "sivoj zoni"


Vlasnici ugostiteljskih objekata, hotela i turističkih agencija uskoro će moći da se dogovore oko manje kazne sa inspekcijom i sudijom za prekršaje. Uslov je da priznaju prekršaj. To je omogućeno novim Zakonom o turizmu ("Sl. glasnik RS", br. 17/2019) i Zakonom o ugostiteljstvu ("Sl. glasnik RS", br. 17/2019), ali na to neće imati pravo oni koji rade u "sivoj zoni".

Nadležni u Ministarstvu turizma, trgovine i telekomunikacija očekuju da sporazum o priznavanju prekršaja zaživi sledećeg meseca, čim prođe Koordinacionu komisiju Vlade Srbije. Prema rečima Vere Božić Trefalt, pomoćnika ministra turizma, sporazum je izuzetno važan, jer je cela politika u delu inspekcijskog nadzora, da privreda i inspekcija budu partneri.

"Zakoni su namešteni tako da deluju preventivno, jer je ostavljena mogućnost preduzeću, sudiji za prekršaje i inspektoru da se dogovore, pa da kazna za određeni prestup, recimo, ne bude maksimalna, već da o tome može da se pregovora. Svakako, za neke prestupe, kao što su poslovanje u sivoj zoni i neregistrovani objekti, tolerancija za sporazume biće - nula", ukazala je Božić Trefalt.

Prema rečima Aleksandra Seničića, direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije, ovaj sporazum može da se primenjuje za svaki mandatni prekršaj, gde se prizna krivica, kako bi se platila najmanja moguća propisana kazna, a ni ona nije tako mala.

- Kazne idu od 50.000 do nekoliko stotina hiljada dinara - objašnjava Seničić. - Ukoliko se nedvosmisleno utvrdi da je neko kriv, popuni se dokument o priznavanju krivice i uglavnom će se uplaćivati najmanja moguća kazna, a ona nije ispod 50.000 dinara. To neće da važi za one koji rade nelegalno ili naprave prekršaj koji je kažnjiv gubljenjem dozvole za rad ili licence. Za najteže prekršaje to ne može. To će važiti, recimo, za one koji nemaj dobru dokumentaciju, nisu nekog prijavili...

Novi zakoni stupili su na snagu 22. marta. Na sednici Radne grupe za ugostiteljstvo i turizam u Privrednoj komori Srbije nedavno su usvojene i Smernice za primenu sporazuma o priznavanju prekršaja.

Izvor: Vebsajt Blic, 30.06.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija