Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O IZMENAMA ODLUKE O DRŽANJU DOMAĆIH ŽIVOTINJA: Vlasnik psa ili mačke, u Novom Sadu, dužan je da prilikom izvođenja u javni prostor, umesto potvrde o vakcinaciji, nosi pasoš svog ljubimca. Kazna za nepoštovanje ove odredbe iznosi 25.000 dinara


Šetate psa, a nemate kesu i niste pokupili ono što je ostavio za sobom na ulici? Prljate i uništavate klupe na keju, bacate smeće i gomilate otpad tamo gde mu nije mesto? Dvadeset i pet hiljada dinara. Ostavljate vozilo na zelenoj površini, i još kažete da niste vlasnik jer je automobil uzet na lizing? Dvadeset pet hiljada!

To su nove, oštrije kazne za pomenute i brojne druge prekršaje pojedinaca u Novom Sadu, a ranije su iznosile 8.000 dinara. Novosadske vlasti sada sankcije drastično pooštravaju – dvostruko i trostruko, pa čak i pet puta, očekujući više komunalnog reda u gradu.

"Mi svaki dan skidamo i odnosimo divlje deponije, a one kao pečurke posle kiše niču i to je konstantna borba, gde grad troši enormna sredstva i resurse", kaže gradonačelnik Miloš Vučević, koji smatra da kazne za neodgovorne moraju biti drakonske, ali navodi i da "to ne znači da ’Čistoća’ ne treba i ne može da radi bolje, da ne treba rešiti pitanje deponije, da ne treba još urednije i brže odnositi smeće".

Izmenjeni su propisi o uređenju grada, držanju životinja, održavanju javnih zelenih površina, upravljanju kejom, održavanju čistoće.

Osim većih kazni, novina u aktu o držanju životinja jeste da je vlasnik psa ili mačke dužan da prilikom izvođenja u javni prostor, umesto potvrde o vakcinaciji, nosi pasoš svog ljubimca.

U udruženju za zaštitu životinja "Spans" smatraju da to neće sprečiti vlasnike da izbegavaju poštovanje propisa. "Pasoš svojim kvalitetom uopšte ne može da odgovori svakodnevnom nošenju, on ima sasvim drugačiju namenu. Drugo, lična karta pasa i mačaka su čipovi", poručuju i dodaju da bi komunalnoj policiji trebalo da se kupi nekoliko čitača čipova.

Gradonačelnik je ranije rekao da ima puno izazova u vezi sa sprovođenjem ovih odluka, kao i da "zna" da bi u komunalnoj policiji voleli da ih bude više, ali da bi "sutradan verovatno pola njih tražilo da budu komunalni inspektori i da ne idu na teren, već u kancelariju".

"Nije to baš mnogo prijatan posao. Treba svaki dan da se na određeni način sukobljavaju s onima koji ne poštuju disciplinu. Pritom, uvek neko izvadi telefon, pa snima, pa svi osuđuju komunalne policajce kako su bili grubi prema nekome. Ako diraju nekoga ko prodaje lubenicu i paradajz, zašto ga diraju. Ako diraju u baštu kafića, onda zašto im ne daju da rade. A ako se policajci ne angažuju – haos je u gradu. E tako mi lutamo od krajnosti do krajnosti", ukazao je Vučević.

Izvor: Vebsajt Politika, Snežana Kovačević, 28.06.2019.
Naslov: Redakcija