Zastava Bosne i Hercegovine

NA RASPOLAGANJU SREDSTVA EU IZ PROGRAMA IPARD II


Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici uručio je finansijski sporazum IPARD II o dodeli pomoći za ruralni razvoj za period od 2014. do 2020. godine ministru za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranki Joksimović.

Zahvaljujući tom sporazum koji su potpisali Vlada Srbije i Evropska komisija, Srbiji je na raspolaganju 175 miliona evra bespovratne pomoći ukupno iz EU, pri čemu uz privatne i podsticaje države, cifra može dostići 400 miliona evra.

Prema rečima Fabricija, potpisivanje sporazuma je rezultat saradnje srpskih vlasti, pre svega ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislava Nedimovića, Delegacije EU i ljudi u Briselu.

Projekat ima za cilj pomoć poljoprivrednicima i proizvođačima hrane da se pripreme za konkurenciju kad Srbija uđe u EU, istakao je on.

Šef Delegacije EU je izrazio nadu da će zahtevi za grantove uskoro biti obrađeni i naveo da srpska poljoprivreda ima ogroman potencijal.

Poljoprivreda čini 10 odsto BDP-a Srbije, 20 odsto zaposlenih radi u poljoprivredi, 50 odsto poljoprivrednih proizvoda namenjenih izvozu ide u EU, a taj izvoz je prethodnih godina udvostručen na 1,5 milijardi dolara, naveo je Fabrici.

Joksimović je istakla da je najvažniji uslov za proces akreditacije za bespovratna sredstva bio da se Uprava za agrarna plaćanja iz Šapca preseli u Beograd, da je dug put bio do toga da se sprovedu sve aktivnosti, i sada s ponosom možemo da otvorimo novu stranicu srpske poljoprivrede.

Ovo je prvi put da srpski poljoprivrednici mogu da koriste bespovratna sredstva iz EU, naglasila je ona, ukazavši na važnost toga da su srpski poljoprivrednici počeli proces podizanja vidljivosti i upoznavanja sa mogućnostima koje im se nude.

Pre svega počinjemo postepeno usklađivanje naše poljoprivredne politike i ruralnog razvoja sa evropskom politikom, navela je Joksimović i dodala da to znači ravnomeran razvoj, pre svega u ruralnim oblastima, što je važno da bi ljudi, a pre svega žene i mladi, ostali na selu.

Nedimović je rekao da se 400 miliona direktnih investicija tiče opreme, objekata za preradu i mehanizacije.

Izvor: Vebsajt Vlade, 28.06.2018.
Naslov: Redakcija