Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O TURIZMU: Stroži uslovi za osnivanje turističkih agencija


Pripremljen je Nacrt zakona o turizmu koji će pooštriti uslove za osnivanje turističkih agencija, kaže ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Objašnjava da se razgovara sa turističkim agencijama i JUTOM, kao nacionalnom asocijacijom, da se pronađe rešenje, jer na tržištu Srbije trenutno posluje 560 turističkih agencija i isto toliko i subagenata.

"To je za Nemačku mnogo, a ne za Srbiju. Vi ne možete da zabranite nikome da osnuje agenciju i da radi, ali možete da pooštrite uslove za rad. Radimo na tome da uvedemo red u rad agencija i kako da zaštitimo putnike od prevara", rekao je Ljajić.

On je naglasio da nigde ne postoji apsolutna zaštita od prevaranata, lopova i kriminalaca i da ne postoji zakon koji to može da uredi, ali da postoji zakon koji može da uredi jasnu proceduru - na koji način neko može da se registruje, funkcioniše i radi turistička agencija.

"Mi razmišljamo o više varijanti kako da sredstva obezbeđenja učinimo učinkovitim i operativnim, kako putnici odmah da se naplate, a ne da čekaju duge postupke", rekao je Ljajić.

Govoreći o vaučerima koje država izdaje kako bi stimulisala odmor u Srbiji, Ljajić je rekao da će akcija biti završena dva meseca ranije, jer je će biti podeljeno svih 100.000 vaučera.

Ove godine iz budžeta je planiran novac za 80.000 vaučera a novac za još 20.000 vaučera iz budžetskih rezervi.

Izvor: Vebsajt Politika, 02.07.2018.
Naslov: Redakcija