Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O UPISIMA U KATASTAR: Ovim zakonom biće uveden e-šalter u sve postupke upisa imovine. Vreme upisa imovine u katastar biće skraćeno sa sadašnjih 15 na tri dana, a u postupak će biti uključeni i javni beležnici i Poreska uprava, čime će ceo proces biti znatno efikasniji


Predlog zakona o upisima u katastar, koji će uvesti e-šalter u sve postupke upisa imovine, u skupštinskoj proceduri će se naći tokom jula 2017. godine, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović

Ona je rekla da će se donošenjem ovog zakona skratiti vreme upisa imovine u katastar sa sadašnjih 15 na tri dana, a u postupak će biti uključeni i javni beležnici i Poreska uprava, čime će ceo proces biti znatno efikasniji.

Mihajlović je naglasila da će reforma katastra omogućiti dodatno napredovanje Srbije na listi Svetske banke "Duing biznis", na kojoj je Srbija prošle godine po reformama bila među prvih 10 zemalja, a u prethodne dve godine je "preskočila" 150 zemalja po kriterijumu izdavanja građevinskih dozvola.

"Kad je reč o listi Duing biznis, u razgovoru s misijom MMF-a dotakli smo se i pitanja reformi u sudstvu, gde je za poboljšanje rejtinga važno i povećanje efikasnosti donošenja sudskih presuda, čime će se Radna grupa za unapređenje rejtinga na ovoj listi, u kojoj je i ministarka pravde, takođe baviti", dodala je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da je sa MMF-om razgovarala i o reformama putnog i železničkog sektora i realizaciji infrastrukturnih projekata.

Mihajlović je rekla da je u razgovoru sa misijom MMF-a, u okviru sedme revizije aranžmana Srbija-MMF, konstatovano da ni u jednoj oblasti iz njenog resora ne postoji kritična tačka niti problem, što je bilo ocenjeno i prilikom prethodne revizije.

"Železnica je primer kako može da se efikasno sprovodi reforma u javnim i državnim preduzećima. Reforma ne podrazumeva samo smanjenje broja zaposlenih, već se pre svega bavimo povećanjem efikasnosti, imajući u vidu da je vrednost projekata na železnici oko četiri milijarde evra, uključujući i modernizaciju pruge Beograd-Budimpešta", rekla je Mihajlovićeva.

Izvor: Vebsajt N1, Dušan Mlađenović, 30.06.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija