Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PUTNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE: Srbija ima potpisan sporazum sa 20 zemalja u kojima se može besplatno koristiti zdravstveno osiguranje, uz posedovanje dvojezične Potvrde o osiguranju. Procedura izdavanja Potvrde je besplatna, a izdavanje vrši nadležna filijala Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Izdaje se najduže za period do 90 dana, od dana izdavanja. Ukoliko tokom boravka u inostranstvu bude bila pružena hitna zdravstvena usluga i naplaćena, po povratku u zemlju, osiguranik podnosi zahtev za naknadu troškova. Uz zahtev potrebno da građanin priloži i fotokopiju medicinske dokumentacije iz zdravstvene ustanove u kojoj je lečen, kao i originalni račun, odnosno dokaz da su zdravstvene usluge plaćene


Nekada se radost zbog godišnjeg odmora u Grčkoj može pretvoriti u pravi pakao, kao što je slučaj ako se razbolite u inostranstvu, a tek onda saznate da Srbija nema potpisan Međunarodni sporazum o zdravstvenom osiguranju sa tom zemljom.

To u praksi znači da ćete platiti svaki pregled ili intervenciju, ako vam je život bio ugrožen, ukoliko nemate privatno osiguranje. Taj novac nećete moći da refundirate u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Verica Lazić, direktorka RFZO, rekla je da je sve što je neophodno našim građanima u zemljama koje ne pokriva Sporazum – "potvrda o korišćenju zdravstvene zaštite u inostranstvu", odnosno obrazac 03-12.

Nju svaki naš osiguranik može besplatno da dobije u svojoj nadležnoj filijali RFZO. Izdaje se najduže za period do 90 dana, od dana izdavanja. Ukoliko mu tokom boravka u inostranstvu bude bila pružena hitna zdravstvena usluga i naplaćena, po povratku u zemlju, osiguranik podnosi našoj direkciji zahtev za naknadu troškova – objašnjava ona.

Uz taj zahtev potrebno da građanin priloži i fotokopiju medicinske dokumentacije iz zdravstvene ustanove u kojoj je lečen, kao i originalni račun, odnosno dokaz da su zdravstvene usluge plaćene.

Ukoliko osiguranik pre svog puta nije pribavio "obrazac 03-12", a platio je troškove hitnog lečenja u zemlji sa kojom nije zaključen Međunarodni sporazum, onda on nema pravo na naknadu troškova lečenja – navodi Verica Lazić za Alo.

Ona ističe da svi osiguranici tokom turističkog boravka u inostranstvu imaju pravo na korišćenje zdravstvene zaštite na teret RFZO samo u slučaju hitne medicinske pomoći, kako bi se otklonila neposredna opasnost po njihov život i zdravlje.

Kako ne bi bilo dileme, sa ovim zemljama imamo Međunarodni sporazum o zdravstvenom osiguranju: Velikom Britanijom, Slovačkom, Poljskom, Makedonijom, Rumunijom, Mađarskom, Češkom, Italijom, Francuskom, Luksemburgom, Belgijom, Holandijom, Nemačkom, Austrijom, Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom i Bugarskom, Slovenijom i Turskom. Građani koji kreću tamo trebalo bi prethodno da posete svoje filijale RFZO kako bi uzeli neophodnu dokumentaciju o zdravstvenom osiguranju – završila je ona.

Izvor: Vebsajt Telegraf, 30.06.2017.
Naslov: Redakcija