Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O HIPOTECI: HIPOTEKARNI POVERILAC IMA PRAVA NA VANSUDSKU IZVRšNU HIPOTEKU I MOżE SVOJE NAMIRENJE DA IZVRšI SUDSKIM ILI VANSUDSKIM PUTEM


Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o hipoteci treba da dovede do reafirmacije vansudskog postupka namirenja iz vrednosti dobijene prodajom hipotekarne nepokretnosti, izjavio je ministar finansija, Dušan Vujović predstavljajući poslanicima nova zakonska rešenja.

To je glavni oblik realizacije, pogotovo u slučaju hipotekarnih kredita na kuće, na lizing automobile i slične stvari.

"Praksa u svetu je da to uglavnom uopšte ne ide na sud, nego se rešava vansudskim izvršenjem na koje svi pristaju u prehtodnoj fazi dobijanja tih instrumenata", rekao je Vujović.

Novim zakonskim rešenjima eksplicitno se navodi da hipotekarni poverilac ima prava na vansudsku izvršnu hipoteku i da može svoje namirenje da izvrši bilo sudskim, bilo vansudskim putem.

Prema njegovim rečima, usvajanjem predloženih izmena unaprediće se opšti uslovi poslovanja na tržištu u Srbiji i obezbediti bolja zaštita svih kreditora i poverilaca, ali i dužnika, koji će tačno znati koja prava imaju i na koji način mogu da ih štite.

Poveriocima se omogućava i da biraju formu ugovora, pogotovu u slučaju hipoteke. Takođe, omogućava se poveriocima, naročito kod udruženih zajmova, da odrede jedno lice koje će se starati o njihovim pravima i obavezama i da se otvori jedan račun na koji idu sva sredstva od prodaje hipotekarne vrednosti.

Ministar je dodao i da će Srbija moći da privuče velike investitore tek kada oblast vlasništva, uključujući i hipoteke, uredi na način koji je uobičajen u svetu.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 02.07.2015.