Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZRAĐEN NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI: PREDLAżE SE UKIDANJE USLOVA DVE GODINE OBAVLJANJA ZDRAVSTVENE DELATNOSTI PRE UPUćIVANJA NA SPECIJALIZACIJU


Ministarstvo zdravlja (dalje: predlagač propisa) izradilo je Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti (dalje: Nacrt zakona). U toku je proces prikupljanja mišljenja od strane državnih organa.

Nacrtom zakona menja se i dopunjuje samo jedan član, i to član 184. Zakona o zdravstvenoj zaštiti ("Sl. glasnik RS", br. 107/2005, 72/2009 - dr. zakon, 88/2010, 99/2010, 57/2011, 119/2012 i 45/2013 - dr. zakon) koji se odnosi na dužinu obavljanja zdravstvene delatnosti po položenom stručnom ispitu, za zdravstvene radnike i zdravstvene saradnike sa visokim obrazovanjem, a pre upućivanja na stručno usavršavanje - specijalizaciju i užu specijalizaciju, odnosno predlaže se ukidanje uslova dve godine obavljanja zdravstvene delatnosti pre upućivanja na specijalizaciju.

Tako, predviđeno je da se zdravstveni radnik i zdravstveni saradnik sa visokim obrazovanjem može stručno usavršavati - sticati specijalizaciju pod uslovom da je završio pripravnički staž i položio stručni ispit, kao i da se posle završene specijalizacije može usavršavati i u užoj specijalnosti.

Zdravstveni radnik sa visokim obrazovanjem može se posle završene specijalizacije usavršavati i u užoj specijalnosti pod uslovom da je obavljao poslove zdravstvene zaštite u skladu sa zakonom, kao specijalista određene grane medicine, stomatologije, odnosno farmacije. Izuzetno, iz oblasti defictarnih grana medicine, stomatologije, odnosno farmacije, Ministarstvo nadležno za poslove zdravlja za nezaposlenog zdravstvenog radnika sa visokom stručnom spremom, posle završenog pripravničkog staža i položenog stručnog ispita, može da odobri specijalizaciju i užu specijalizaciju. Ministar, za svaku kalendarsku godinu, najkasnije do 31. decembra tekuće godine, donosi odluku o oblastima medicine, stomatologije, odnosno farmacije koje su deficitarne u Republici Srbiji, na osnovu mišljenja zavoda za javno zdravlje osnovanog za teritoriju Republike u skladu sa zakonom.

Pored navedene izmene, data je mogućnost zdravstvenim ustanovama, odnosno privatnoj praksi da odobri zadravstvenom radniku, odnosno zdravstvenom saradniku specijalizaciju, odnosno užu specijalizaciju, bez ograničenja koje se odnosi na dužinu obavljanja zdravstvene delatnosti pre dana podnošenja zahteva za odobravanje specijalizacije, odnosno uže specijalizacije.

Odobravanje specijalizacije i užih specijalizacija vrše zdravstvene ustanove, odnosno privatna praksa, u skladu sa planom stručnog usavršavanja zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika u zdravstvenoj ustanovi, odnosno privatnoj praksi. Odluku o odobravanju specijalizacije i uže specijalizacije donosi direktor zdravstvene ustanove, odnosno osnivač privatne prakse, dok resorni ministar rešenjem daje saglasnost na odluku. Rešenje resornog ministra konačno je u upravnom postupku i protiv njega se može pokrenuti upravni spor.

Zdravstveni radnik, odnosno zdravstveni saradnik dužan je da zaključi ugovor sa zdravstvenom ustanovom, odnosno privatnom praksom o pravima, obavezama i odgovornostima za vreme stručnog usavršavanja u toku specijalizacije, odnosno uže specijalizacije.

Zdravstveni radnik, odnosno zdravstveni saradnik dužan je da u zdravstvenoj ustanovi iz Plana mreže provede u radnom odnosu dvostruko duži period od perioda trajanja specijalizacije, odnosno uže specijalizacije, po položenom specijalističkom ispitu. Zdravstveni radnik, odnosno zdravstveni saradnik može da obavlja zdravstvenu zaštitu iz oblasti koju specijalizira samo pod nadzorom ovlašćenog zdravstvenog radnika, odnosno zdravstvenog saradnika - mentora.

Razlog za predlaganje ovih rešenja leži u tome što je predlagač propisa uočio sve stariju starosnu strukturu zaposlenih u zdravstvenom sistemu. Takođe, deficitarne grane specijalizacije iz oblasti medicine, rangiraju se na osnovu odstupanja od postojećeg broja doktora medicine specijalista u zdravstvenim ustanovama u Republici u odnosu na normativ specijalističkog kadra koji je izračunat u skladu sa važećim podzakonskim aktima. Stoga, smatra predlagač propisa, neophodno je da se zdravstvenim radnicima i zdravstvenim saradnicima omogući upućivanje na specijalizaciju posle završenog pripravničkog staža i položenog stručnog ispita.

Izvor: Redakcija, 2.7.2014.