Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SINDIKAT OBRAZOVANJA SRBIJE TRAŽI PREGOVORE O POVEĆANJU CENE RADA PROSVETARA


Sindikat obrazovanja Srbije saopštio je da je prosečna plata u obrazovanju u martu bila za devet odsto niža od republičkog proseka i da je povećanje zarada u januaru od sedam odsto već obezvređeno inflacijom i porastom cena i zatražio hitne pregovore o povećanju cene rada.

Čestitajući novi mandat predsedniku Srbije, Sindikat je zatražio pregovore o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u obrazovanju.

Sindikat je sa tim zahtevom uputio dopis Vladi Republike Srbije, Ministarstvu finansija i Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

"Solidarnu pomoć koja je data zaposlenima u obrazovanju u iznosu od 10.000 dinara, vidimo kao minimalnu i kao prvi deo pomoći koja će biti isplaćena prosvetnim radnicima u ovoj godini", piše u saopštenju.

Kako se ističe, iako je kompletan obrazovni sistem funkcionisao u protekle dve godine pandemije, pomoć je selektivno isplaćena, jer je nisu dobili svi zaposleni u predškolskim ustanovama, koji su podneli ogroman teret, zbog toga što Vlada daje preporuke lokalu za isplatu pomoći.

"Država nije pokazala želju da sistemski reši problem sa zaradama u prosveti, jer je do 2025. godine odložena primena platnih grupa i razreda, a više od 30 odsto zaposlenih prima minimalnu zaradu", dodaje se u saopštenju.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt N1, 31.05.2022.
Naslov: Redakcija