Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O KULTURNOM NASLEĐU: Prihvaćene sugestije SPC na Nacrt zakona


Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković obavestila je srpskog patrijarha Porfirija o tome da su na radnom sastanku prihvaćene sugestije koje je Srpska pravoslavna crkva uputila na Nacrt zakona o kulturnom nasleđu u cilju poboljšanja i unapređenja teksta ovog dokumenta.

Gojković je u pismu patrijarhu naglasila da se tekst na koji su dostavljene primedbe ne nalazi u fazi predloga zakona, te time ni u postupku usvajanja pred Vladom, niti pred Narodnom skupštinom.

Ona je ukazala na to da je radna grupa u okviru Ministarstva kulture i informisanja tek sada, nakon održane četiri panel-diskusije u okviru javne rasprave, koja je trajala od 6. do 28. maja, u fazi razmatranja brojnih predloga od strane šire javnosti u cilju poboljšanja teksta budućeg predloga zakona.

Potpredsednica Vlade je navela da je zajednički cilj očuvanje kulturnog nasleđa, a posebna pažnja i zajednički trud usmereni su na zaštitu kulturnog nasleđa koje se nalazi na teritoriji Kosova i Metohije, koje je svakodnevno izloženo napadima i uništavanju.

Gojković je izrazila uverenje da će se nastavkom čvrste saradnje i u budućnosti doći do najboljih rešenja za budući predlog zakona o kulturnom nasleđu.

Prema njenim rečima, ovaj dokument će nakon usvajanja predloga doprineti sveukupnoj zaštiti kulturnog nasleđa Srbije i biti još jedan korak u zajedničkim zalaganjima države i SPC da se sačuva kulturno nasleđe naše države i naroda za buduće generacije.

Izvor: Vebsajt Vlade, 31.05.2021.
Naslov: Redakcija