Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O TRGOVINI: Sindikati traže da se ne zaustavlja sprovođenje inicijative o neradnoj nedelji u trgovinskim lancima, a poslodavci da treba sačekati da se privreda stabilizuje da bi se o tome donela konačna odluka


Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata uputila je otvoreno pismo predsedniku Srbije u kojem od njega traži da ne zaustavlja sprovođenje inicijative o uvođenju zabrane rada nedeljom u trgovinskim lancima u Srbiji. Kao argument, čelnici ove sindikalne organizacije ističu da su ih upravo svi trgovinski lanci podržali u toj nameri, a kao dodatni razlog zbog kojeg treba ukinuti rad nedeljom u trgovini navode i epidemiju virusa korona koja još više potvrđuje opravdanost njihove inicijative.

Tražimo razumevanje i od predsednika, jer je on pre četiri meseca rekao da se protivi ukidanju rada nedeljom, ističući da se takva zabrana u Crnoj Gori i Hrvatskoj nije pokazala dobrom. Mi ipak smatramo da je u Srbiji većinsko raspoloženje takvo da rad nedeljom treba ukinuti. Moramo da zaštitimo čoveka, a upravo nam je ova kriza pokazala koliko je taj čovek, radnik važan, koliko mora da bude u centru interesovanja države – objašnjava Ranka Savić, predsednica ASNS, podsećajući da u Srbiji ima oko 210.000 trgovaca koji rade i subotom i nedeljom i državnim praznicima, a da ne postoji nikakav kolektivni ugovor koji bi mogao da ih zaštiti.

U zemljama u okruženju situacija se ipak promenila u odnosu na pre nekoliko meseci. Dok je u Crnoj Gori odluka o neradnoj nedelji i dalje na snazi, u Sloveniji je upravo pre nekoliko dana opovrgnuta. Vlada te zemlje izjasnila se da ne podržava takav argument, zbog ekonomskih posledica krize uzrokovane kovidom 19. I u Hrvatskoj je radno vreme trgovina vraćeno na radno vreme pre proglašenja epidemije, uz nekoliko izuzetaka, tako da su odsad radnje tamo otvorene i nedeljom.

Sindikati u Srbiji smatraju da neradna nedelja ne bi mogla da prouzrokuje nove otkaze, jer u trgovini već postoji manjak radne snage, ali poslodavci ipak tako ne misle. Nebojša Atanacković, iz Unije poslodavaca Srbije, kaže da će razgovori o uvođenju neradne nedelje svakako biti nastavljeni i na Socijalno-ekonomskom savetu, a poslodavci će se izjasniti o određenim rešenjima koja bi trebalo da doprinesu rasterećenju rada u trgovinama.

Korona nam je pokazala da sve može da se obavlja i bez rada nedeljom. Ako bi se takva odluka usvojila, pad prometa bi možda bio moguć samo u tržnim centrima. Zato bi mogao da se napravi nekakav raspored rada, da svaka druga nedelja u tržnim centrima bude radna – predlaže Atanacković, ali i ističe da, dok se privreda ne stabilizuje, još nije vreme da se o tome donose konačne odluke.

Trebalo bi razmišljati i o tome da će se, ukoliko se rad nedeljom ukine, pojaviti višak zaposlenih, što bi moglo da dovede do novih otpuštanja u trgovini. S druge strane, na tržištu imamo manjak radne snage, pa ako se ukine rad nedeljom, mnogim kandidatima za posao će takva pozicija biti ipak primamljiva – dodaje on.

U UGS "Nezavisnost" ističu da se taj problem previše dugo spominje, ali i da se izbegava njegovo rešenje, verovatno zbog interesa centara moći u prodaji. Zoran Stojiljković, predsednik "Nezavisnosti", podseća da je principijelni stav sindikata da je pravo ljudi na dostojanstveni rad i život iznad svih drugih prava.

Treba učiniti sve da se zabrani rad nedeljom. Stvar se može rešiti tako što će se urediti sistem dežurnih prodavnica za neophodne slučajeve. Nema potrebe da se trgovci kažnjavaju tako što će raditi nedeljom, pa i praznikom. Onim radnicima koji ostanu u nužnom lancu snabdevanja treba da se omogući da nedeljom rade dobrovoljno, da budu plaćeni po trafima koje se daju za takav rad – striktan je Stojiljković.

Ipak, Zoran Đorđević, ministar za rad, nedavno je podsetio da Ustav Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) dozvoljava da svako radi prema svojim potrebama i da je poslodavac prema Zakonu o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013, 75/2014, 13/2017 - odluka US, 113/2017 i 95/2018 - autentično tumačenje) dužan da radnicima za odmor obezbedi jedan slobodan dan nedeljno. Dogovor o tome kako će se raditi, dodao je on, treba da bude u interesu i poslodavaca i radnika, pa pitanje rada nedeljom treba upravo oni i da regulišu. U Savezu samostalnih sindikata Srbije smatraju da u zakonu ipak treba da piše da je nedelja dan odmora, a ne da je nedelja "po pravilu dan odmora", kako je po važećem zakonu. Ističu i da zahtev da se zabrani rad trgovina nedeljom ne znači zalaganje za manje rada, jer po zakonu radna nedelja po pravilu traje pet dana, sedmično se radi po 40 časova, a rad nedeljom nije regulisan.

Izvor: Vebsajt Politika, Marija Brakočević, 30.05.2020.
Naslov: Redakcija