Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DOKAZ O IZVRŠENOM ONLINE IZMERENJU RAČUNA


Plaćanje računa onlajn, sve je popularnije. Prema rezultatima nekih anketa čak 70 odsto ispitanika račune plaća putem mobilnih aplikacija banaka, dok 30 odsto to čini uplatom u pošti ili banci.

Broj građana koji u ovu svrhu koriste elektronsko i mobilno bankarstvo povećan je naročito poslednjih meseci, tokom trajanja vanrednog stanja.

Moderan način obavljanja transakcija omogućava ljudima da više i sigurnije uživaju u svom slobodnom vremenu. Nema čekanja u redovima u pošti i bankama, a i provizija je zanemarljiva ili ne postoji.

Ipak, ne snalaze se svi podjednako dobro u ovim vodama. Uglavnom su to oni koji loše barataju mobilnim telefonima, laptopovima, kompjuterima i, kako kažu, teško se snalaze u epohi digitalizacije.

Kada izvršite neku uplatu onlajn, dobićete PDF račun identičan onom koji dobijate u pošti, gde možete videti sve detalje vaše potrošnje. Posle prebacivanja novca, banka šalje potvrdu koju bi bilo bolje da odštampate ili slikate, zbog lične sigurnosti kako biste osim elektronske imali i materijalni dokaz o izvršenom plaćanju.

Ovakve račune morate čuvati godinu dana, kao i one klasične, koje biste platili u pošti ili banci.

"Sve račune treba, u kojoj god formi, čuvati godinu dana, jer je to rok zastarevanja", kaže Denis Perinčić iz republičke unije potrošača. Preporuka je, dodaje, da imate račune i u materijalnoj i u elektronskoj formi, mada uvek možete preko banke da dođete do te transakcije.

Prednosti korišćenja interneta i onlajn plaćanja su višestruke. Pre svega, u svakom trenutku, bez obzira na radno vreme, klijenti mogu da provere stanje na svojim računima, da izvrše potrebna plaćanja i provere status transakcija.

Uz to, ostvaruju značajne uštede na provizijama u poređenju sa plaćanjem na šalterima pošti i banaka.

Izvor: Vebsajt Kurir, 01.06.2020.
Naslov: Redakcija