Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Paralelno sa izmenama Zakona radi se na izmenama podzakonskih akata i javnoizvršiteljske tarife


U prostorijama Apelacionog suda u Beogradu, 30.5.2019. godine, održan je četvrti okrugli sto na temu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju. Budući da svaki građanin u nekom trenutku može doći pod udar normi ovog zakona, jako je bitno upoznati, ne samo stručnu javnost, sa novinama koje ove izmene donose, te je stoga i značaj ovakvih okruglih stolova velik. Ovo je bio poslednji okrugli sto, a do sad su održani u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Skup je otvorila ministarka pravde Nela Kuburović, koja je izrazila zahvalnost svim članovima radne grupe koja je, kako je ministarka izjavila, vredno radila od aprila. Ministarka se zahvalila na pomoći i USAID-u, kao i projektu Evropske unije, EU za Pravdu. U uvodnom delu su se prisutnima još obratili i direktor USAID Projekta vladavine prava Mark Lasman, a ispred Delegacije Evropske unije u Srbiji Enriko Visentin, programski menadžer.

Moderatorka skupa bila je pomoćnica ministarke pravde Jelena Deretić, koja je između ostalog istakla kako će paralelno sa izmenama zakona teći i izmene podzakonskih akata kao i izmene javnoizvršiteljske tarife. Takođe, ona je naglasila kao jako bitnu novinu uvođenje elektronskog javnog nadmetanja koje bi, kako se očekuje, trebalo da dovede do povećanja pravne sigurnosti.

Nakon uvodnih reči skupu su se obratili učesnici radne grupe, sudija Prvog osnovnog suda u Beogradu Nikola Stošić, konsultant dr Mihajlo Živković, Vladimir Vesović, predstavnik Američke privredne komore, kao i profesor Pravnog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, dr Nikola Bodiroga, a svaki od članova radne grupe je obrazlagao deo predloženih izmena.

Po završetku izlaganja usledila je pauza nakon koje je počela debata sa učesnicima okruglog stola. Pomoćnica ministarke pravde Jelena Deretić, istakla je i da se sve iznete primedbe javnosti uzimaju u obzir, kako one pristigle elektronskim putem tako i one iznete na ovakvim skupovima, te da će se o svakoj posebno odlučivati.

Izvor: Redakcija, Nebojša Otović, 30.5.2019.