Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OD 3. JUNA 2019. GODINE STARTUJE TRGOVINA FJUČERSIMA NA TRŽIŠTU ELEKTRIČNE ENERGIJE: Uvođenje fjučersa omogućiće da se po ugovorenoj ceni i uslovima kupuje i do šest godina unapred


Trgovina finansijskim derivatima - fjučersima, na tržištu električne energije u Srbiji koje počinje 3. juna omogućiće privrednicima istu cenu struje u dužem vremenskom periodu i tako doprineti i predvidivom poslovanju, rečeno je na skupu SEEPEX-a (berza električne energije) u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Već nekoliko godina u Srbiji postoji berza električne energije, ali se do sada trgovalo po spot cenama, odnosno kupovalo dnevno, a uvođenje fjučersa omogućiće da se po ugovorenoj ceni i uslovima kupuje i do šest godina unapred.

"Finansijski derivati su način kontrole rizika za sve učesnike na tržištu, što je pogotovo važno za tržište električne energije zbog velike volativnosti cena, znamo da je ta cena vrlo promenljiva i zavisi od mnogo faktora", objasnio je Miloš Mladenović, izvršni direktor SEEPEX-a.

On je dodao da će fjučersi pružiti mogućnost kompanijama kontrolu rizika i bolje planiranje dugoročnog poslovanja.

Ocenio je da je uvođenje fjučersa još važnije za ukupni investicioni okvir u Srbiji.

Naime, prvi put će postojati dugoročna referentna cena električne energije, jer je "do sada SEEPEX kao berza pružala referentnu cenu za dan unapred, dok će sada postojati referentna cena za godinu, pa čak i do šest godina unapred".

"Fjučersi su u stvari kupovina energije u budućim uslovima poslovanja, što je praktično kao neki vid osiguranja", rekao je Miroslav Lutovac, savetnik predsednika PKS, i objasnio da će privrednici moći da svoje poslovanje u narednim godinama predvidivo postave sa stanovišta troškova cene električne energije.

Kada prihvate ponuđenu cenu, kompanijama će ona biti garantovana bez obzira šta se dešava na globalnom tržištu električne energije, rekao je Lutovac i dodao da će tako troškovi biti predvidivi i stabilan osnov za investicije.

Na berzi električne energije u Srbiji finansijski derivati - fjučersi, pojaviće se u saradnji s najvećom berzom derivata u Evropi - Europian Energy Exchang-om.

SEEPEX u Srbiji radi već nekoliko godina, a Lutovac ocenjuje da je "u poslednje vreme stala na noge i da je određeni broj transakcija opravdao njeno postojanje."

"Novi proizvod je dalji iskorak u poslovanju berze koji bi trebalo da obezbedi korisnicima predvidivo poslovanje na bazi troškova električne energije", dodao je Lutovac.

Berza je postigla značajne rezultate sa stanovišta obima trgovine i broja učesnika, ocenio je Miloš Mladenović i kao dokaz naveo uvođenje fjučersa "s obzirom da tržište finansijskih derivata i fjučers tržište zahteva stabilnu i robusnu spot cenu na koje se tržište finansijskih derivata i nastavlja".

Izvor: Vebsajt RTV, 29.05.2019.
Naslov: Redakcija