Zastava Bosne i Hercegovine

SKUPŠTINA APV: ODRżANA PRVA SEDNICA SKUPšTINE AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE - SKUPšTINA JE POTVRDILA MANDATE POSLANIKA, OBRAZOVANE SU POSLANIčKE GRUPE, IZABRANI SU PREDSEDNIK I POTPREDSEDNICI SKUPšTINE, IMENOVAN JE GENERALNI SEKRETAR SKUPšTINE. TAKOđE, NA SEDENICI SU IMENOVANI PREDSEDNIK I čLANOVI ODBORA ZA ADMINISTRATIVNA I MANDATNA PITANJA SKUPšTINE AP VOJVODINE


Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine održala je 2. juna 2016. godine svoju prvu sednicu u novom skupštinskom sazivu. Saglasno članu 9. Pokrajinske skupštinske odluke o Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine ("Sl. list AP Vojvodine", br. 28/2014) i članu 5. Poslovnika o radu Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine ("Sl. list AP Vojvodine", br. 37/2014 i 54/2014),na prvoj sednici, Skupština je potvrdila mandate poslanika, obrazovane su poslaničke grupe, izabrani su predsednik i potpredsednici Skupštine, imenovan je generalni sekretar Skupštine. Takođe, na sedenici su imenovani predsednik i članovi Odbora za administrativna i mandatna pitanja Skupštine AP Vojvodine.

Na početku sednice, glasovima 118 poslanika prihvaćen je Izveštaj Pokrajinske izborne komisije o ukupnim rezultatima izbora za poslanike u Skupštinu Autonomne pokrajine Vojvodine, održanih 24. aprila 2016. godine. Na taj način, Skupština je potvrdila mandate svih 120 pokrajinskih poslanika.

Po utvrđivanju dnevnog reda sednice, najpre se pristupilo izboru predsednika Skupštine AP Vojvodine. Većinom glasova od ukupnog broja pokrajinskih poslanika, za predsednika Skupštine izabran je Ištvan Pastor, koji je tu funkciju obavljao i u prethodnom skupštinskom sazivu. Posmatrano od 1942. godine, Ištvan Pastor je izbaran za trideset drugog po redu predsednika vojvođanske Skupštine.

Pre stupanja na dužnost, predsednik Pastor je pred Skupštinom položio zakletvu i zahvalio se poslanicima na izboru, ističući da mu je velika čast da ponovo obavlja funkciju predsednika Skupštine AP Vojvodine. Pastor je poručio poslanicima da će kao predsednik, svojom odgovornošću, savesnošću, znanjem i iskustvom čuvati integitet pokrajinske Skupštine. "Ubeđen sam da ćemo kao pokrajinski poslanici u naredne četiri godine svi zajedno raditi za dobrobit svih građanki i građana Autonomne pokrajine Vojvodine", rekao je između ostalog u svom obraćanju poslanicima predsednik Pastor.

U Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine formirane su sledeće poslaničke grupe: "Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje", čiji je predsednik Milenko Jovanov, "Savez vojvođanskih mađara – Ištvan Pastor", čija je predsednica Lenka Erdelj, zatim, "Demokratska stranka – Demokratska stranka Hrvata Vojvodine", čiji je predsednik Borislav Novaković," Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije", čiji je predsednik prof. dr Pavle Budakov. Takođe, formirane su i poslaničke grupe: "Liga socijaldemokrata Vojvodine - Zelena stranka", čiji je predsednik Branislav Bogaroški,"Dosta je bilo - Saša Radulović",čija je predsednica poslanica Svetlana Puzić,kao i poslanička grupa "Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka", čiji je predsednik Đurađ Jakšić.

Na predlog predsednika Ištvana Pastora, Skupština je glasovima 119 poslanika odlučila da ima sedam potpredsednika. Za potpredsednike Skupštine AP Vojvodine izabrani su: Damir Zobenica, Snežana Sedlar, Aleksandra Đanković, Smiljana Glamočanin Varga, Miroslav Vasin, Dušan Jakovljev i Ivan Stjepović. Pre stupanja na novu dužnost, potpredsednici su takođe položili zakletvu pred Skupštinom, nakon čega su primili čestitke od poslanika. U nastavku sednice,na predlog predsednika, Skupština je imenovala Nikolu Banjca, diplomiranog pravnika - mastera iz Novog Sada za generalnog sekretara Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine.Na današnjoj prvoj po redu sednici, imenovani su i predsednik i članovi skupštinskog Odbora za administrativna i mandatna pitanja.

Izvor: Press služba Skupštine Vojvodine, 02.06.2016.
Naslov: Redakcija