Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EU: SRBIJA ISPUNILA USLOVE ZA OTVARANJE POGLAVLJA 23. PREGOVARAčKI TIM SRBIJE DOSTAVIO PREGOVARAčKE POZICIJE ZA POGLAVLJA 23, 24 I 5


Evropska unija saopštava da je Srbija ispunila uslove za otvaranje Poglavlja 23. Zemlje članice su na delu sastanka o Srbiji, koji je trajao vrlo kratko, jednoglasno odlučile da Srbija ispunjava uslove za otvaranje Poglavlja 23. Toj odluci se priključila i Hrvatska, koja je poslednjih meseci jedina blokirala ovo poglavlje, navodeći kao razlog regionalnu nadležnost suda za ratne zločine, položaj hrvatske manjine u Srbiji i saradnju sa Haškim tribunalom.

Očekuje se da pošto Beograd dostavi svoju pregovaračku poziciju, 28 država članica između sebe utvrdi svoju zajedničku poziciju u kojoj će formulisati merila koja Srbija treba da usvoji tokom pregovora.

Kao okvirni datum za otvaranje poglavlja 23 i 24 o vladavini prava pominju se 20. ili 21. jun 2016. godine, do kada bi pripreme trebalo da se završe.

Pregovarački tim Srbije dostavio je 2. juna 2016. godine pregovaračke pozicije za poglavlja 23, 24 i Poglavlje 5 - koje se tiče javnih nabavki, potvrdila je šefica tima za pregovore sa EU, Tanja Miščević.

Prema njenim rečima, nema uspešene borbe protiv korupcije, nema finansijkse konsolidacije, kontrole budžetskih sredstava, bez sređivanja stanja javnih nabavki.

"Mi smo zato povezali ovo Poglavlje 5 koje je već nekoliko meseci srpemno da krene u proceduru sa poglavljima 23 i 24", rekla je Miščević i objasnila da je reč o reformi sistema javnih nabavki u skladu sa stanadardima EU.

Izvor: Vebsajt Tanjug i RTS, 02.06.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija