Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

INTERES DRŽAVE UKRUPNJAVANJE SINDIKATA: U SRBIJI POSTOJI 24.000 SINDIKALNIH ORGANIZACIJA, TE JE STAV MINISTRATSVA ZA RAD DA JE NEOPHODNO DA SE SINDIKALNA SCENA U SRBIJI UKRUPNI


U Srbiji postoji 24.000 sindikalnih organizacija, svakako nisu svi reprezentativni, niti funkcionalni i u najvećem interesu države je da se sindikalna scena u Srbiji ukrupni, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

"To nisu sve sindikati, nego sindikalne organizacije koje imaju jednog predsednika, pečat, potpis i žiro račun. Naravno nisu svi reprezentativni, niti je tolika većina sindikata funkcionalna. Oni suštinski ne postoje", rekao je ministar na Prvom kongresu Konfederacije slobodnih sindikata.

Ističe da treba da bude manje sindikata, ali sindikata koji zaista zastupaju radnike i koji zaista najveći broj zaposlenih mogu da prikažu kao svoje članove i izrazio nadu da će sindikalna scena u budućnosti ići upravo u tom pravcu, ka ukrupnjavanju i u pravcu da postoje sindikalne centrale koje zaista zastupaju najveći broj zaposlenih.

"Koliko bude dobro u državi, toliko će biti dobro sindikatu. Koliko sindikat bude doprineo boljitku države, toliko će biti dobro članovima sindikata. Mi sa Konfederacijom sarađujemo, učestvujemo u nekim zakonskim predlozima, visoko cenim i stručnost tih ljudi i njihov odnos prema državi", rekao je ministar. 

Dodao je da je Konfederacija veoma značajan sindikat, koji zastupa u najvećem delu radnike zaposlene u javnim preduzećima, u javnom sektoru, kao i da je njegovo današnje prisustvo prvom kongresu Konfederacije način da država iskaže poštovanje prema svim ljudima koji su članovi tog sindikata i da im se kaže da država sindikat ne doživljava kao protivnika.

"Mi smo saveznici, nalazimo se na istoj strani. Nekada se razumemo više, nekada manje, ali smo uvek na istoj strani", zaključio je ministar.

"Meni nije teško da tražim pomoć od sindikata, nekada je pomoć potrebna. Dok god su ovako negativne tendencije na tržištu rada, dok imate značajno veću ponudu od potražnje, naravno da će se pojavljivati poslodavci koji će to koristiti i zloupotrebljavati, to je svima jasno. Protiv toga se borimo zajedno. Rezultat te borbe biće kada budemo imali značajno više radnih mesta", smatra ministar.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 01.06.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija