Zastava Bosne i Hercegovine

SET NACRTA PROSVETNIH ZAKONA: Nezavisni sindikat prosvetnih radnika ukazuje da nacrti propisa idu na štetu zaposlenih u školama, jer se procedure komplikuju i nastavni kadar dobija dodatne administrativne obaveze, dok im bezbednost i dalje ostaje jednako ugrožena


Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije je saopštio da izmene zakona koje predlaže Ministarstvo prosvete i o kojima se vodila javna rasprava, ne obezbeđuju nijedan dodatni mehanizam zaštite ili unapređenja bezbednosti u školama.

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je ranije da je u fokusu izmena zakona “nasilje kao društvena pojava koja nije zaobišla ni škole”.

Ministar je ocenio da je i do sada bio dobar zakonodavni okvir i istakao da je među devet tačaka predloga uvođenje ocenjivanje vladanja, da se ta ocena stavi u isti rang sa ostalim ocenama i da ulazi u prosek čime će se “afirmisati vaspitna uloga škole, pored obrazovne”.

Naveo je da je novina i uvođenje društveno korisnog rada koji “ne treba da bude prihvaćen kao kazna, već kao prevencija za promociju empatije, drugarstva i solidarnosti”.

Međutim, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije je pitao kakva je korist od toga da ocena iz vladanja ulazi u ukupni prosek kada će, kako tvrde, većini prestupnika čak i umanjena ocena iz vladanja biti jedna od najviših.

“Izmene zakona koje predlaže Ministarstvo uz pomoć svojih omiljenih sindikata, idu na štetu zaposlenih u školama, jer se procedure komplikuju i nastavni kadar dobija dodatne administrativne obaveze, dok im bezbednost i dalje ostaje jednako ugrožena”, ukazao je Sindikat.

Podsetili su da su nakon incidenta u Trsteniku prošle godine, Ministarstvu prosvete 12. decembra uputili predlog poželjnih i korisnih izmena postojećih propisa, koji je bio rezultat diskusije članova sindikata i njihovih kolega u zbornicama širom Srbije.

Naveli su da su predložili uvođenje nekoliko nivoa suspenzije učenika koji ponavljaju loše ponašanje i predložena je izmena Zakonika o krivičnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 72/2011, 101/2011, 121/2012, 32/2013, 45/2013, 55/2014, 35/2019, 27/2021 - odluka US i 62/2021 - odluka US) preciznijim definisanjem krivične odgovornosti za punoletne učenike, starije maloletnike i roditelje u slučaju napada na zaposlenog u ustanovama obrazovanja.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Danas, 24.04.2023.
Naslov: Redakcija