Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O POREZU NA DOHODAK GRAĐANA: 15. maj 2019. godine rok za prijavu godišnjeg poreza na dohodak građana. Prijava se može podneti u elektronskom ili u papirnom obliku na Obrascu PPDG - 2R


 Svi građani Srbije ali i stranci koji žive u našoj zemlji, a prošle godine su u Srbiji zaradili makar dinar više od prosečne trostruke plate trebalo bi da prijave porez. Rok za ispunjavanje prijave za plaćanje poreza na dohodak građana je 15. maj 2019. godine.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku kažu da je prosek plate u 2018. godini bio 823.548 dinara. Shodno tome porez na dohodak gađana plaćaju svi koji su prihodovali više od 2.470.644 dinara. Pored državljana Srbije obveznici ovog poreza su stranci koji ovde žive i zarađuju. Porez na dohodak građana je progresivan. Zato oni koji su zaradili od trostruke pa do šestostruke prosečne plate imaju stopu od 10 odsto. Ko pređe prosečnu platu puta šest, taj plaća porez po stopi od 15 odsto. Za tu stopu prošle godine je trebalo zaraditi skoro šest miliona ili preciznije 5.941.288 dinara.

U prihode koji se oporezuju ulazi plata ali i novac koji se dobija na osnovu članstva u nadzornim i upravnim odborima i sličnim telima. Tu su i sredstva zarađena od sporta ali i izdavanja nekretnina ili zakupa pokretnih stvari. Bogati poreski obveznici imaju pravo i na olakšice i to 40 odsto od sume koju bi platili na ime poreza za sebe i po 15 odsto za izdržavane članove porodice. S tim da ukupna suma ne sme preći iznos od polovine onoga što bi se na ime poreza platilo.

Već nekoliko godina Beograđani su ubedljivo najbogatiji. Međutim dešavalo se da ih drugi prestignu. Tako je pre desetak godina to bilo nekoliko Novosađana ali stranaca. Titulu su po jednom poneli jedan žitelj iz Sremske Mitrovice a jednom i čovek sa adresom u Titelu. Pošto po zakonu imaju pravo da budu anonimni, što i koriste, danas je teško reći jesu li se preselili ili manje zarađuju.

Kada se objave spiskovi sa mestima i gradovima gde bogati žive i njihova zanimanja onda se vidi da su to uglavnom do sada bili ekonomisti, advokati, menadžeri koji najčešće žive u Beogradu. Prošle godine je iz glavnog grada stiglo 16.199 prijava. Drugi na listi je Novi Sad sa skromnih 4.341 prijavom. Ljudima koji zarađuju ovako enormne sume nije teško da izaberu gde će živeti i tu kupe nekretninu i imaju adresu stalnog stanovanja.

Čak 90 odsto prijava prošle godine su popunili pripadnici jačeg pola. Među prvih sto najplaćenijih je bilo 69 domaćih državljana i 31 stranac.

Kada podnose prijave građani to mogu da učine u papirnom ali i u elektronskom obliku. Zadnji rok 15. maj, ove godine pada u sredu pa potrebe da se zbog praznika ili vikenda produžava u 2019 nema. Kao prijava predata na vreme računa se ona koja je predata u pošti do ponoći. Što se tiče elektronskog slanja i popunjavanja tu obveznik može u ponoć da klikne na send i da u roku ispuni svoju zakonsku obavezu. Prošle godine je samo 35 prijava bilo podneto elektronskim putem.

Izvor: Vebsajt Blic, 29.04.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija