Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O OTKLANJANJU POSLEDICA ODUZIMANJA IMOVINE ŽRTVAMA HOLOKAUSTA KOJE NEMAJU ŽIVIH ZAKONSKIH NASLEDNIKA: Od usvajanja Zakona jevrejskoj zajednici je vraćena imovina vredna 14 miliona evra


Imovina vredna 14 miliona evra vraćena je jevrejskoj zajednici od februara 2016. godine, kada je donet Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika ("Sl. glasnik RS", br. 13/2016 - dalje: Zakon), potvrdio je Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju.

Taj Zakon i njegova primena trebalo bi da posluže kao primer ostalim evropskim zemljama, zaključeno je na prošlonedeljnom skupu o restituciji i Holokaustu, u Evropskom parlamentu. Srbija je dobila veliki "plus" i zbog Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju ("Sl. glasnik RS", br. 72/2011, 108/2013, 142/2014 i 88/2015 - odluka US), kao i Zakona o vraćanju (restituciji) imovine crkvama i verskim zajednicama ("Sl. glasnik RS", br. 46/2006), koji su rezultatima pokazali da prevazilaze standarde većine evropskih zemalja.

- Ocena je da je Srbija 2016. godine donela najkompletniji Zakon kojim je regulisana ova materija, čime je Vlada pokazala iskreno poštovanje i solidarnost sa žrtvama Holokausta - kaže Sekulić. - Uprkos tome što ne ulazimo u krug bogatih zemalja, našli smo adekvatan način da ne dozvolimo da Holokaust bude zaboravljen, kao i da se imovinske posledice tadašnje neviđene pljačke, koliko je to moguće, ponište i isprave.

Zato je, navodi Sekulić, Srbija uzor za sve ostale zemlje koje ovu materiju nisu uopšte, ili nisu na adekvatan način uredile:

- Time se naša zemlja opet svrstala na pravu stranu i potvrdila privrženost principima antifašizma.

Još jedna posebnost Zakona iz 2016. godine jeste da su njegovo donošenje inicirali državni organi, uz značajnu pomoć istaknutih intelektualaca, NVO sektora i u saradnji sa međunarodnim jevrejskim organizacijama, kaže Haris Dajč, potpredsednik Jevrejske opštine Beograd i predstavnik Saveza jevrejskih opština Srbije na ovom skupu.

Po njegovom mišljenju, jevrejska zajednica u Srbiji dobila je najbolji mogući zakon, dok se druge evropske jevrejske zajednice sreću sa mnogim problemima oko povraćaja imovine.

- Na ovoj konferenciji smo mogli najbolje da se uverimo na negativnim primerima iz Poljske, koja je imala daleko veću jevrejsku zajednicu nego Srbija, odnosno Jugoslavija, ali i na primeru manjih evropskih zemalja, kao što je Letonija, da je domaće zakonodavstvo našoj zajednici omogućilo potpun i sveobuhvatan zakon, kojim možemo da budemo zadovoljni. To, nažalost, nije slučaj sa drugim jevrejskim zajednicama. -

Koliko je to tačno, videlo se iz izjava specijalnog izaslanika Stejt departmenta Tomasa Jazdgerdija, koji je apelovao na druge zemlje, posebno na Poljsku, da konačno donesu sličan zakon. On je pozvao i Hrvatsku da izmeni zakon i omogući strancima da ostvare prava na restituciju. Srbiju je pohvalio i izaslanik Vlade Izraela Joel Lion, rekavši da se od ostalih zemalja očekuje da slede njen primer.

Osim povraćaja imovine otete tokom Holokausta, Zakon je predvideo u narednih četvrt veka godišnju isplatu iz budžeta od 950.000 evra. Zasad je isplaćena trećina godišnje svote, oko 300.000 evra. Novac će biti korišćen za proučavanje Holokausta, komemoracije, naučno-istraživačke projekte, finansiranje školovanja i stipendiranje studenata...

Izvor: Vebsajt Novosti, V. Crnjanski Spasojević, 29.04.2017.
Naslov: Redakcija