Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O OSNOVAMA SISTEMA OBRAZOVANJA I VASPITANJA: Mandat 22 od ukupno 43 člana Nacionalnog prosvetnog saveta ističe 26. maja 2017. godine. Kako Savet zaseda i donosi odluke većinom ukupnog broja glasova, svaki raskorak između isteka mandata i izbora novih članova onemogućio bi njegov rad, ali uticao i na odlaganje donošenja nastavnih planova i programa, usvajanja udžbenika u drugostepenom postupku. Zakonom je predviđeno da ukoliko NPS u roku od 90 dana ne donese neku odluku, ministar to može da učini bez njegove saglasnosti


Scenario iz 2015. godine, kada je blokiran rad Nacionalnog prosvetnog saveta, tela koje donosi ključne prosvetne odluke, mogao bi da se ponovi i ove godine, jer većini članova mandat ističe za manje od mesec dana, što je kratak rok za izbor novih predstavnika.

Mandat 22 od ukupno 43 člana Nacionalnog prosvetnog saveta ističe 26. maja 2017. godine. Kako Savet zaseda i donosi odluke većinom ukupnog broja glasova, svaki raskorak između isteka mandata i izbora novih članova onemogućio bi njegov rad, ali uticao i na odlaganje donošenja nastavnih planova i programa, usvajanja udžbenika u drugostepenom postupku...

Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Sl. glasnik RS", br. 72/2009, 52/2011, 55/2013, 35/2015 - autentično tumačenje, 68/2015 i 62/2016 - odluka US) predviđa da, ukoliko NPS u roku od 90 dana ne donese neku odluku, ministar to može da učini bez njegove saglasnosti.

Predsednik NPS prof. dr Aleksandar Lipkovski ističe važnost učestvovanja ovog tela pri donošenju odluka.

- Pravo da posle tri meseca sam donosi odluke, ministar bi trebalo da koristi veoma oprezno i samo u najhitnijim situacijama, kojih po pravilu u prosveti ne bi trebalo ni da bude. Naime, veoma je važno da u donošenju odluka učestvuje stručna prosvetna javnost - ističe Lipkovski.

Od marta do decembra 2015. godine, čekao se izbor 21 člana kojem je istekao mandat, ali i predsednika NPS, a najveći zastoj nastao je u Narodnoj skupštini Republike Srbije. U tom periodu nije održana nijedna sednica i članovi nisu dobijali naknadu za rad, ali su mnogi ipak radili.

Sada, ovlašćeni predlagači su dostavili predloge kandidata i očekuje se da Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo razmatra liste kandidata početkom maja 2017. godine.

- Nadležnost Odbora je da utvrdi "validnost" lista, a zatim da Zbirnu listu dostavi Narodnoj skupštini na usvajanje do utvrđenog roka, 25. maja - kažu iz ovog Odbora.

I pored negativnog iskustva od pre dve godine, Lipkovski veruje da će ovog puta biti drugačije.

- Moguće je da do neželjenog kašnjenja neće doći, jer Savet ima sednice jednom mesečno, pa ćemo do junskog zasedanja već dobiti nove članove. Ako ipak dođe do kašnjenja, ne bi bio prvi put da Savet ima prekid u radu zbog neblagovremenog izbora novih članova. Savet je bio blokiran i 2015. godine, tada nije imao ni predsednika ni zamenika predsednika, pa niko nije mogao ni da saziva sednice. Ovog puta se to neće desiti - ističe Lipkovski.

Kako je pre dve godine rad Saveta bio blokiran devet meseci, Lipkovski smatra da ima osnova da se sada za toliko on produži i ističe da će ovaj zahtev uputiti Odboru za obrazovanje.

Izvor: Vebsajt Blic, Milica Rašić, 28.04.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija