Zastava Bosne i Hercegovine

ZBOG KREDITA INDEKSIRANIM U ŠVAJCARSKIM FRANCIMA FRANCUSKA KRIVIČNO GONI BANKARE: Tužilaštvo u Francuskoj je 4. aprila 2017. godine, posle tri i po godine istražnog postupka i dvostruke optužnice protiv banke, zatražilo da se slučaj uputi na Krivični sud radi varanja u trgovačkoj praksi. Vrhovni kasacioni sud ove zemlje prethodno je doneo dve presude koje potvrđuju da je banka bila u obavezi da upozori neobaveštene dužnike o postojanju valutnog rizika, kao i da bi klauzulu o indeksiranju prvostepeni sud trebalo da proglasi zloupotrebom


Protiv francuske BNP Pariba banke, jedine koja je u ovoj zemlji plasirala kredite indeksirane u švajcarskim francima, podignuta je krivična optužnica za varanje u trgovačkoj praksi.

Ovo je usledilo posle tri i po godine istrage i to samo mesec dana pošto je ova banka poražena i pred Vrhovnim kasacionim sudom Francuske.

Komercijalizacija takozvanih toksičnih ili otrovnih kredita, kako se ovi zajmovi sada nazivaju u većini zemalja u Evropi, tako je doživela neočekivani obrt. Više od 4.600 korisnika ovih zajmova u Francuskoj trlja dlanove, jer bi konačno mogli i da naplate godine robovanja nepovoljnim zajmovima.

Zvaničnu potvrdu ove informacije dobilo je i objavilo Udruženje za zaštitu korisnika bankarskih usluga " CHF Srbija", a kako kažu, pravni stavovi, koje su zauzeli sudovi Francuske, Španije i Ustavni sud Hrvatske, zasnivaju se na istim principima na kojima ovo udruženje pred domaćim pravosuđem pokušava da dokaže nezakonitost, nepoštenost i neodrživost spornih kredita.

Tužilaštvo u Francuskoj je 4. aprila 2017. godine, posle tri i po godine istražnog postupka, dvostruke optužnice protiv ove banke, zatražilo da se slučaj uputi na Krivični sud radi varanja u trgovačkoj praksi. Ovo za oko 4.600 vlasnika kredita, otvara pravo na naknadu štete i to brzo budući da bi se krivični postupak mogao održati u narednim mesecima – kaže advokat Jelena Pavlović iz Udruženja "CHF Srbija".

Prema podacima francuskog udruženja dužnika "Helvet Imo", pomenuta francuska banka je već doživela težak poraz i pred Vrhovnim kasacionim sudom koji je doneo dve presude koje potvrđuju da je banka BNP Pariba bila u obavezi da upozori neobaveštene dužnike o postojanju valutnog rizika, kao i da bi klauzulu o indeksiranju prvostepeni sud trebalo da proglasi zloupotrebom.

Kako navodi advokat Vojin Biljić, ovaj slučaj u Francuskoj je dokaz da je priča o kreditima indeksiranim u švajcarskim francima jedna svesna prevara građana, s tim što, kako kaže, Francuska za razliku od nas štiti svoj javni poredak.

Banke su dovele klijente u zabludu i na osnovu toga se obogatile. Ovo je krivično delo i u Srbiji i u Francuskoj, a priča banaka da su klijenti znali šta potpisuju jer su punoletni je sama po sebi neozbiljna. Da to može biti argument, niko nikad ne bi odgovarao za prevaru. Francuska je otišla korak dalje i od Italije, Grčke, Hrvatske, Mađarske, Španije, Irske, Islanda, Austrije i drugih država koje su poništavanjem kredita u CHF zaštitile svoje građane. S tim što one do sada nisu krivično gonile bankare – kaže Biljić.

Pravnici kažu da je ovim francuskim primerom stavljena tačka na pravnu prirodu odnosa banaka i građana u slučaju stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima. Kako kažu, ostaje samo pitanje da li će Srbija i njeni sudovi biti jedini u Evropi koji će legalizovati bankarske prevare.

Izvor: Vebsajt Politika, Jelica Antelj, 28.04.2017.
Naslov: Redakcija