Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O KARIJERNOM RAZVOJU POLICIJSKIH SLUŽBENIKA: Primena Uredbe počinje od 1. septembra 2017. godine. Efektivni radni staž nije jedini uslov za napredovanje, već je neophodno da kandidat ispuni i druge uslove u vezi sa odgovarajućim stepenom obrazovanja, uspešno završenom obukom za čin ili zvanje, odnosno položenim ispitom za nivo rukovođenja, godinama provedenim u prethodnom činu ili zvanju, i prosečnom trogodišnjom ocenom koja ne može biti niža od "ističe se - 4"


Kao što učitelji ocenjuju osnovce tako i šefovi, dva puta godišnje, daju ocene policajcima, od jedan do pet. Onaj ko dobije prosečnu trogodišnju ocenu manju od "ističe se – četiri" ne može da napreduje u službi.

Ovako, uprošćeno, izgleda jedna od procedura u novoj Uredbi o karijernom razvoju policijskih službenika ("Sl. glasnik RS", br. 11/2017 - dalje: Uredba). Ali ono što je problematično, smatraju mnogi policajci, jeste preveliko diskreciono pravo rukovodilaca koji ih ocenjuje i to što ocena nije javna.

Kontrolu će sprovoditi starešina onoga koji ocenu daje. Policajci koji ne budu zadovoljni, mogu se žaliti tročlanoj komisiji koju imenuje ministar policije. Takođe, najavljeno je da u policiji neće biti prevremenog i vanrednog unapređenja. To, kažu, ne postoji.

U prethodnom periodu zaposleni je mogao da napreduje i sa ocenom dovoljan dva, kažu u MUP-u.

"U odnosu na raniji model, koji je omogućavao da se na rukovodeća mesta dolazi preskakanjem lestvica, na osnovu preporuka i slično, prema novom sistemu efektivni radni staž nije jedini uslov za napredovanje u neposredno viši čin ili zvanje. Neophodno je da kandidat ispuni i druge uslove: odgovarajući stepen obrazovanja, uspešno završene obuke za čin ili zvanje, godine provedene u prethodnom činu ili zvanju…", naglašavaju u MUP-u.

Vlada Republike Srbije je još u februaru donela ovu Uredbu. Međutim, njena primena počinje tek od 1. septembra 2017. godine. To kod nekih izaziva sumnju da je preostali vremenski okvir "pogodan teren" za eventualno još malo napredovanja "preko veze". Pojedini policijski sindikati kao problem naglašavaju to što, niko osim zaposlenog i rukovodioca koji ga ocenjuje, ne može da vidi tu ocenu.

"Suštinsko rešenje problema nije u ovoj Uredbi, naprotiv. Uredba nam donosi nove obrasce za ocenjivanje, sa novim elementima. Novina je i to da će se ocenjivanje obavljati dva puta godišnje. Ali njom nije eliminisan najveći nedostatak dosadašnjeg sistema – preveliko diskreciono pravo rukovodilaca", smatraju u Sindikatu srpske policije (SSP).

Oni kažu da je subjektivnost rukovodilaca naročito izražena prema neistomišljenicima i onima koji poznaju i traže ostvarivanje svojih prava.

U SSP-u kao jedan od načina eliminisanja protežiranja pojedinaca vide javnost ocene, slobodu da sve kolege znaju ocene jedni drugima. Takođe, neke od segmenata iz kojih se ocena sastoji, kao na primer, međuljudski odnosi, po uzoru na rešenja u nekim zemljama zapadne Evrope, trebalo bi da ocenjuju sami zaposleni, to jest kolektiv.

"Smatramo katastrofalno lošim rešenje iz ove Uredbe koje glasi: ’Ako je ocenjivač rukovodilac unutrašnje organizacione jedinice, ocenjivač je ujedno i kontrolor’ – dakle ’Kadija te tuži – kadija ti sudi’", zaključuju u SSP-u.

U resornom Ministarstvu uveravaju da je suštinska promena u odnosu na prethodni model napredovanja u jasno i javno definisanim procedurama, jednakim za sve zaposlene.

Kada je reč o rezultatima rada, razlikuju se merila za ocenjivanje onih koji su na izvršilačkim radnim mestima i na onim na rukovodećim. Policajcima će se uzimati u obzir profesionalizam, inovativnost, korišćenje novih metoda rada i tehnologije i doprinos ostvarenju planiranih rezultata organizacione jedinice. Sa druge strane šefove će ocenjivati za razvoj i vođenje ljudi, inovativnost, korišćenje novih metoda rada i tehnologije i stepen ostvarenja planiranih rezultata organizacione jedinice.

"Jedan od osnovnih zadataka reformi unutar MUP-a Srbije je uspostavljanje stabilnog sistema, zasnovanog na profesionalnoj selekciji, koji će omogućiti da najbolji budu izabrani na rukovodeća mesta i napreduju u službi", dodaju u MUP-u.

Međutim, Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije (PSS) smatra da su ove promene velike, ali i pri tom vrlo konfuzne i da javnost ne postoji.

On dodaje da nema nikoga sa strane, da li je to sindikat ili neko nezavisno telo, koje bi moglo da ima uvid i kritikuje tako dodeljene ocene.

Iskusni policajac u penziji Mile Novaković, nekadašnji načelnik u Upravi kriminalističke policije (UKP) kaže da je u njegovo vreme, godišnja ocena bila baš važna.

"Gledali su tu ocenu i u vezi sa bodovima za dobijanje stana. Mi mlađi nismo razmišljali o tome ko će nam biti sledeći šef. Znali smo da će to biti najstariji i najiskusniji kolega među nama. Nekada smo svi bili na sličnom nivou školovanja i samo je profesionalizam bio bitan", kaže Novaković.

On smatra da starešina koji ocenjuje policajca iz raznih razloga može biti pristrastan.

"Možda bi bilo dobro da se vrši konsultacija i sa policajcima iz grupe da i oni predlože ko je najbolji", navodi naš sagovornik.

Svaki policajac bi na početku karijere trebalo da krene od pripravnika i postepeno, uz godine provedene u policiji i dobrim radom da zasluži bolju poziciju u službi. Novaković kaže da je u karijeri imao trasiran put od pripravnika, mlađeg inspektora, starijeg inspektora, šefa pa do načelnika.

"To je trajalo 20 godina. A danas je, čini mi se, za napredovanje nešto drugo presudno", zaključuje Mile Novaković.

Izvor: Vebsajt Politika, Aleksandar Bojović, 28.04.2017.
Naslov: Redakcija