Zastava Bosne i Hercegovine

KRIVIČNI ZAKONIK: Kazna zatvora kao osnovna kazna izriče se u slučajevima kao što su nasilnička vožnja i drugi teži prekršaji iz oblasti saobraćaja. Ako građanin ne može ili ne želi da plati kaznu za prekršaj, sud će doneti rešenje o zameni za kaznu zatvora


Kazna zatvora kao osnovna kazna izriče se u slučajevima kao što su nasilnička vožnja i drugi teži prekršaji iz oblasti saobraćaja. Ako građanin ne može ili ne želi da plati kaznu za prekršaj, sud će doneti rešenje o zameni za kaznu zatvora. Hiljadu dinara “vredi” jedan dan, ali zatvor se po zakonu ne može izreći u trajanju dužem od 60 dana. To bi značilo da neko sa kaznom od 120.000 dinara može da “odleži” i uštedi novac. U praksi se to ipak ne dešava.

“Neću da platim. Vodite me u zatvor” – kažu mnogi, a onda najčešće već tokom prve noći iza rešetaka dođe do drugačije odluke i novac za plaćanje kazne se uvek nekako “stvori”. Obično priznanicu donesu članovi porodice.

Ljudi se u najvećem broju slučajeva predomisle posle jedne noći koju prespavaju u zatvoru. Narednog dana obično dođe žena da dostavi dokaz da je platila. Osuđeni jedva čekaju da svane naredni dan i da idu kući, ali otpust se radi tek u podne – kaže Olivera Ristanović, predsednica Prekršajnog suda u Beogradu.

Kada je reč o čoveku koji je preminuo posle maltretiranja u zatvoru, a bio je osuđen za prekršaj, ona podseća da je reč o presudi Prekršajnog suda u Mladenovcu, kojom je bio osuđen na 30.000 dinara zbog petardi. Ističe da je ovaj čovek mogao da podnese molbu sudu da plati kaznu u više mesečnih rata, ali nije podneo tu molbu i sud je preinačio novčanu kaznu u kaznu zatvora u trajanju od 30 dana.

Da su petarde nanele telesne povrede nekom detetu, svi bi pitali prekršajni sud zašto nije osuđen onaj ko je prodavao petarde. Osim toga, kod prinudnog izvršenja zakon ne pravi razliku između težeg i lakšeg prekršaja– kaže Olivera Ristanović.

Mali je broj prekršaja za koje se kazna zatvora izriče kao osnovna kazna. To je slučaj, na primer, sa nasilničkom vožnjom i drugim težim prekršajima iz oblasti saobraćaja i javnog reda i mira. U ostalim slučajevima izriču se novčane kazne, pa tek ako osuđeni ne plati – pokreće se postupak izvršenja i onda se novčana kazna zamenjuje kaznom zatvora.

Najveći broj prekršajnih naloga je sa kaznom od pet ili deset hiljada dinara, a građanin uvek može da plati polovinu kazne u roku od osam dana. Ako smatra da može da dokaže da nije učinio prekršaj, onda treba u tom roku da podnese zahtev za sudsko odlučivanje. Dakle, ne ide se odmah u zatvor, već postoji i žalbeni postupak i mogućnost prigovora na rešenje o izvršenju.

Ako već dođe u situaciju da mu je novčana kazna zamenjena zatvorskom, građanin u svakom momentu može da plati kaznu i sud će tada opozvati svoju odluku o zameni vrste kazne. Ako ipak ode u zatvor, izvršenje se obustavlja ako se ostatak novčane kazne plati. Moguće je “odležati” deset dana, a onda platiti 20.000, u slučaju kada je izrečena kazna od 30.000 dinara.

Istina, postoje i druge mogućnosti, ali su one u praksi teško sprovodive. Naime, zakon kaže da se neplaćena novčana kazna može zameniti i radom u javnom interesu ili popisom i procenom imovine. Međutim, rad u javnom interesu ne može se sprovesti prinudno, bez pristanka onoga ko je kažnjen.

Kada je reč o naplati kazne iz imovine – mali je broj slučajeva u kojima je na taj način naplaćena novčana kazna. Postoji i mogućnost prinudne naplate na ličnom dohotku, ali se često događalo da u sud stigne obaveštenje da je kažnjeni dao otkaz, odnosno da nije više zaposlen kod određenog poslodavca. I u takvim slučajevima prinudno izvršenje je bivalo preinačeno u kaznu zatvora.

Godišnje se u Beogradu izda na stotine hiljada prekršajnih naloga koje sud prinudno izvršava, najčešće zamenom za kaznu zatvora. Kada dođe na vrata, policija mora imati sudsku naredbu za sprovođenje, u kojoj piše da se građanin oslobađa obaveze da se javi u zatvor ukoliko odmah plati kaznu. Samim tim prestaje važenje te naredbe. Policajci će sačekati da izvrši uplatu, što mnogi tada učine odmah elektronskim putem preko aplikacije. Čak će i otići sa njim na šalter banke ili pošte i sačekati uplatnicu. Najčešće policija ne zatekne građane kod kuće i ostavi poziv da dođu u stanicu policije. Oni obično dođu i dostave uplatnicu – objašnjava Olivera Ristanović.

Ističe da svaki građanin može da plati kaznu za prekršaj u više mesečnih rata, a ako ima pasivan odnos prema sudskom postupku, onda sud nema drugu mogućnost nego da kaznu izvrši prinudnim putem.

Najgore što možete da uradite jeste da ignorišete sudski postupak. Kada ignorišu postupak, građani dolaze u situaciju da ne mogu da izađu iz zemlje zbog neplaćene kazne za prekršaj – naglašava Olivera Ristanović.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, Aleksandra Petrović, 31.03.2024.
Naslov: Redakcija