Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O PORESKOJ PRIJAVI ZA GODIŠNJI POREZ NA DOHODAK GRAĐANA: Poreska uprava će unapred popuniti poresku prijavu za 2022. godinu i postaviti je kao radnu verziju prijave na portal ePorezi. Građani koji su ostvarili dohodak veći od trostrukog iznosa prosečne godišnje zarade, dužni su da najkasnije do 15. maja 2023. godine provere iskazane podatke i samostalno izvrše eventualne korekcije


Najplaćeniji građani Srbije do ove godine se samooporezuju po osnovu godišnjih primanja. Cilj izmene je da se poreskim obveznicima značajno olakša popunjavanje i podnošenje poreske prijave i smanje troškovi administriranja. Limit za plaćanje ove obaveze su bruto godišnja primanja u 2022. godini veća 3.719.376 dinara.

Poreska uprava će prvi put ponuditi poreskim obveznicima unapred popunjenu poresku prijavu. U praksi to znači da će Poreska uprava 03. aprila 2023. godine, na osnovu raspoloživih podataka iz službenih evidencija unapred popuniti poresku prijavu za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana za 2022. godinu i postaviti je kao radnu verziju prijave na portal ePorezi.

- Svi građani koji su ostvarili dohodak veći od trostrukog iznosa prosečne godišnje zarade, dužni su da najkasnije do 15. maja na portalu ePorezi provere iskazane podatke u unapred popunjenoj poreskoj prijavi - objašnjavaju poreznici. - Treba da samostalno izvrše eventualne korekcije ukoliko se ne slažu sa podacima iskazanim u njihovoj unapred popunjenoj poreskoj prijavi, te da tako korigovanu prijavu na istom tom mestu podnesu prihvatanjem opcije "Potpiši i podnesi". U situaciji u kojoj se poreski obveznici slažu sa podacima iskazanim u njihovoj unapred popunjenoj poreskoj prijavi, takođe su dužni da na istom tom mestu prijavu podnesu odabirom opcije "Potpiši i podnesi". Ukoliko poreski obveznik do 15. maja 2023. godine ne podnese poresku prijavu Poreska uprava Republike Srbije će to učiniti umesto njega.

Poreska prijava za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana za dohodak ostvaren u 2022. godini podnosi se isključivo u elektronskom obliku preko portala Poreske uprave ePorezi.

U onim slučajevima u kojima Poreska uprava nije pripremila unapred popunjenu poresku prijavu, jer nemaju sve potrebne podatke, građani su u obavezi da sami popune i podnesu poresku prijavu - najkasnije do 15. maja 2023. godine.

Za pristup portalu Poreske uprave neophodno da poreski obveznik poseduje kvalifikovani elektronski sertifikat izdat od nadležnih sertifikacionih tela. U slučaju da poreski obveznik ne poseduje kvalifikovani elektronski sertifikat, za pristup portalu Poreske uprave može ovlastiti drugo lice.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Novosti, S. B., 28.03.2023.
Naslov: Redakcija