Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O NAČINU UČEŠĆA OPTUŽENOG NA GLAVNOM PRETRESU U KRIVIČNOM POSTUPKU KOJI SE ODRŽAVA ZA VREME VANREDNOG STANJA PROGLAŠENOG 15. MARTA 2020. GODINE: Za vreme vanrednog stanja, proglašenog 15. marta, suđenje može odvijati putem video-konferencijske veze, radi sprečavanja širenja koronavirusa


Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o načinu učešća optuženog na glavnom pretresu u krivičnom postupku koji se održava za vreme vanrednog stanja proglašenog 15. marta 2020. godine ("Sl. glasnik RS", br. 49/2020 - dalje: Uredba) prema kojoj se za vreme vanrednog stanja, proglašenog 15. marta, suđenje može odvijati putem video-konferencijske veze, radi sprečavanja širenja koronavirusa.

"U vreme vanrednog stanja, proglašenog 15. marta 2020, u krivičnom postupku koji se vodi pred prvostepenim sudom, kada predsednik veća ili sudija pojedinac nađe da je obezbeđenja prisustva okrivljenog koji se nalazi u pritvoru, na glavnom pretresu otežano zbog opasnosti od širenja zarazne bolesti, može odlučiti da se učešće okrivljenog na glavnom pretresu obezbedi putem tehničkih sredstava za prenos zvuka i slike, ako je to s obzirom na tehničke uslove moguće", navodi se u Uredbi.

Ova Uredba doneta je u skladu sa članom 200 Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) koji reguliše vanredno stanje i stupila je na snagu 1. aprila 2020. godine.

Na preporuku Ministarstva pravde većina sudova u Srbiji već je obezbedila mogućnost suđenja putem skajp aplikacije između pritvorske jedinice u kojoj se nalazi okrivljeni i sudnice u kojoj se u trenutku suđenja nalaze sudija, tužilac i branilac okrivljenog.

Na ovaj način izrečene su prve četiri presude okrivljenima za kršenje samoizolacije.

Ovaj način suđenja, skajpom, moguć je samo dok traje vanredno stanje, uvedeno radi sprečavanja širenja Covida 19.

Izvor: Vebsajt RTV, 31.03.2020.
Naslov: Redakcija