Zastava Bosne i Hercegovine

PROGRAM EKONOMSKIH MERA ZA SMANJIVANJE NEGATIVNIH EFEKATA PROUZROKOVANIH PANDEMIJOM VIRUSA KOVID-19 I PODRŠKU PRIVREDI: Sindikalci i poslodavci zadovoljni najavljenim merama


Ministar finansija Siniša Mali i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež predstavili su paket ekonomskih mera za ublažavanje posledica koronavirusa. Paket je vredan pet milijardi evra i trebalo bi da oporavi privredu.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Ljubisav Orbović ocenjuje da su po prvi put otkad on pamti paketom pomoći obuhvaćeni i zaposleni u malim i srednjim preduzećima.

Ocenjuje da će donete mere biti od izuzetne pomoći, pre svega zaposlenima, ali i poslodavcima.

Kaže da je od početka vanrednog stanja bilo otpuštanja i to najviše onih koji su radili na određeno vreme. Poslodavci su, kaže, koristili pravo i otpušteno je više od 1.000 radnika.

- Ovom broju treba dodati i ljude koji su radili "na crno", odnosno nisu bili evidentirani, a izgubili su poslove nakon 15. marta. Ovaj paket mera omogući će povratak na posao otpuštenim radnicima i stimulisaće poslodavce da ne daju otkaze zaposlenima. Firme će na ovaj način opstati – kaže Orbović.

Velika pomoć privredi biće i, kako kaže, zadržavanje visine plata u javnom sektoru.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić kaže da Vlada Republike Srbije evidentno obraća pažnju na privredu i njen značaj.

Doneti paket mera je, ocenjuje, izuzetno kompleksan i pruža brojne mogućnosti.

- Naši radnici u privredni nisu bogati i ako ne prime platu jedan mesec, gotovo je. Isto je i sa preduzećima. Ako preduzeće nema tekuće prilive, gotovo je. Moramo da se potrudimo da pomognemo preduzećima da zadrže radnike na poslu, i stoga i država mora da podnese određeni teret – kaže Nenezić.

Odlaganje plaćanja poreza za preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća takođe je važno i finansijski rasterećuje poslodavca, kaže Nenezić.

- Poslodavac će moći da radniku uplaćuje platu, a poreze i doprinose od januara naredne godine i to u 24 rate – navodi.

Izvor: Vebsajt Pink, 31.03.2020.
Naslov: Redakcija