Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O PREKRŠAJU ZA KRŠENJE NAREDBE MINISTRA UNUTRAŠNJIH POSLOVA O OGRANIČENJU I ZABRANI KRETANJA LICA NA TERITORIJI RS: Izrečeno više od 51 miliona dinara novčanih kazni za kršenje zabrane kretanja


Prekršajni sudovi u Srbiji izrekli su ukupno više od 51 miliona dinara novčanih kazni tokom prvih 10 dana od donošenja Uredbe o prekršaju za kršenje Naredbe ministra unutrašnjih poslova o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 39/2020 - dalje: Uredba), a radi sprečavanja širenja korona virusa.

Kažnjeno je ukupno 1.049 osoba, različite starosne dobi, novčanim kaznama od 50.000 do 150.000 dinara zbog prekršaja po tri osnova, kažu u pravosudnim organima.

Zbog kršenja naredbe kojom je ograničeno kretanje starijima od 65, odnosno 70 godina, kažnjeno je ukupno 56 osoba.

Takođe, zbog kršenja ograničenja kretanja tokom policijskog časa od 17 do 5.00 ujutro, do sada su kažnjene 542 osobe. Samo tri osobe su kažnjene zbog šetnje parkom i rekreativnom površinom uprkos zabrani. Ukupan iznos novčanih kazni je 51.268.020 dinara.

U nekim slučajevima izrečene novčane kazne građani su odmah platili, dok će ostale verovatno čekati na pravosnažnost nakon žalbe.

Uredbom Vlade od 21. marta ove radnje su predviđene kao prekršaji za koje se može izreći kazna od 50.000 do 150.000 dinara. U pojedinim slučajevima sudovi su ublažavali kazne ispod propisanog minimuma.

Policija je najavila pojačane kontrole poštovanja policijskog časa, kao i kretanja u saobraćaju pred njegov početak.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je neophodno da se zabrani okupljanje građana i na javnim mestima kao što su Ada Ciganlija, Košutnjak, dunavski i savski kej i da će, ukoliko Vlada Republike Srbije to uradi, gradske vlasti sprovesti takvu odluku.

Izvor: Prekršajni sudovi u Srbiji izrekli su ukupno više od 51 miliona dinara novčanih kazni tokom prvih 10 dana od donošenja Uredbe o prekršaju za kršenje Naredbe ministra unutrašnjih poslova o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 39/2020 - dalje: Uredba), a radi sprečavanja širenja korona virusa. Kažnjeno je ukupno 1.049 osoba, različite starosne dobi, novčanim kaznama od 50.000 do 150.000 dinara zbog prekršaja po tri osnova, kažu u pravosudnim organima. Zbog kršenja naredbe kojom je ograničeno kretanje starijima od 65, odnosno 70 godina, kažnjeno je ukupno 56 osoba. Takođe, zbog kršenja ograničenja kretanja tokom policijskog časa od 17 do 5.00 ujutro, do sada su kažnjene 542 osobe. Samo tri osobe su kažnjene zbog šetnje parkom i rekreativnom površinom uprkos zabrani. Ukupan iznos novčanih kazni je 51.268.020 dinara. U nekim slučajevima izrečene novčane kazne građani su odmah platili, dok će ostale verovatno čekati na pravosnažnost nakon žalbe. Uredbom Vlade od 21. marta ove radnje su predviđene kao prekršaji za koje se može izreći kazna od 50.000 do 150.000 dinara. U pojedinim slučajevima sudovi su ublažavali kazne ispod propisanog minimuma. Policija je najavila pojačane kontrole poštovanja policijskog časa, kao i kretanja u saobraćaju pred njegov početak. Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je neophodno da se zabrani okupljanje građana i na javnim mestima kao što su Ada Ciganlija, Košutnjak, dunavski i savski kej i da će, ukoliko Vlada Republike Srbije to uradi, gradske vlasti sprovesti takvu odluku.
Naslov: Redakcija