Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKONI O VETERINARSTVU I O DOBROBITI ŽIVOTINJA: Problemi u primeni zakonskih odredbi, koje se odnose na staranje o napuštenim i izgubljenim životinjama


Zaštitnik građana izradio je poseban izveštaj o problemima u primeni odredbi Zakona o veterinarstvu ("Sl. glasnik RS", br. 91/2005, 30/2010, 93/2012 i 17/2019 - dr. zakon) i Zakona o dobrobiti životinja ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009) koje se odnose na staranje o napuštenim i izgubljenim životinjama.

Izveštaj sadrži preporuke koje su upućene Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u cilju obezbeđivanja uslova za potpunu primenu zakonskih odredbi, a akt će u narednim nedeljama biti dostavljen i svim lokalnim samoupravama.

Zaštitnik građana dao je preporuku da u slučajevima kada ugovorom poveravaju vršiocima komunalne delatnosti da pored poslova zoohigijene obavljaju i veterinarsku delatnost, jedinice lokalne samouprave su dužne da s posebnom pažnjom proveravaju da li vršioci komunalne delatnosti imaju dozvolu za obavljanje konkretne veterinarske delatnosti.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Uprava za veterinu će prilikom vršenja nadzora voditi računa da li vršioci komunalne delatnosti zoohigijene obavljaju i veterinarsku delatnost i da li su registrovani za obavljanje te delatnosti.

Jedinice lokalne samouprave su dužne da posebno paze da obavljanje poslova zoohigijene ne poveravaju vršiocima komunalne delatnosti koji nemaju zaposlene koji su prošli obuku za postupanje sa životinjama.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Uprava za veterinu će prilikom nadzora nad radom subjekata koji obavljaju komunalnu delatnost obavezno proveravati da li isti imaju zaposlene koji su prošli obuku za postupanje sa životinjama.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je dužno da sprovede edukaciju putem programa i predavanja kako bi se kod donosilaca odluka podigao nivo svesti o značaju brige o dobrobiti životinja.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je obavezno da uspostavi i učini dostupnim javnosti Registar vozila za prevoz životinja.

Izvor: Vebsajt Zaštitnik građana, 26.03.2019.
Naslov: Redakcija