Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O UTVRĐIVANJU ČINJENICA O STATUSU NOVOROĐENE DECE ZA KOJU SE SUMNJA DA SU NESTALA IZ PORODILIŠTA U REPUBLICI SRBIJI: Udruženje "Za istinu i pravdu o bebama" traži povlačenje Predloga zakona iz parlamenta, jer sprečava formiranje mešovite komisije koja će istraživati ove slučajeve


Narodna skupština Republike Srbije raspravljaće odmah posle Uskrsa o Predlogu zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji. Ovaj zakon ušao je nedavno u skupštinsku proceduru, sa izvesnim izmenama u odnosu na prethodnu verziju, koja je povučena iz procedure s promenom Vlade, prošle godine.

Istovremeno, svim poslaničkim grupama i predsednici Narodne skupštine obratilo se Udruženje "Za istinu i pravdu o bebama", koje je tražilo da se zakon povuče iz parlamenta, jer sprečava formiranje mešovite komisije dogovorene sa potpredsednikom Vlade i ministrom policije Nebojšom Stefanovićem, kao i Direktoratom policije.

Predlog zakona predviđa naknadu za sve roditelje za koje se utvrdi da su im deca nestala iz porodilišta i drugih institucija, kao i za one koji ne uspeju da dobiju odgovor na pitanje šta se desilo sa njihovim bebama.

Udruženje "Za istinu i pravdu" insistira, pak, na proverama i istraživanju sudbine svakog pojedinačnog deteta, koje bi vršili zajedno roditelji i predstavnici države. Predlog zakona odnosi se samo na one roditelje koji su se prethodno obraćali sudskim i pravosudnim organima, pokušavajući da saznaju sudbinu dece.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. C. S., 31.03.2018.
Naslov: Redakcija