Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI IZMENE UREDBE O ENERGETSKI UGROŽENOM KUPCU: Donošenje Uredbe očekuje se do sredine 2018. godine


Pravo na besplatne kilovate struje i kubike gasa od oko 350.000 socijalno-ugroženih, iskoristio je do sada tek svaki peti siromašan građanin Srbije. Ove godine oko 67.000, a naredne se očekuje oko 70.000 njih.

Razlog tako malog odziva posle pet godina, koliko se ove pogodnosti daju, jeste što socijalno ugroženi ne smeju da imaju dug za struju, s jedne strane, a s druge da plate 2.000 do 3.000 dinara kako bi prikupili svu potrebnu dokumentaciju da bi ostvarili pravo na ovaj popust, što većina nema da plati.

U Ministarstvu energetike potvrđuju da će deo od 227 miliona evra kredita Svetske banke biti iskorišćen da se poveća broj građana koji imaju pravo na olakšice za struju.

Trenutno se radi i na izmeni postojeće Uredbe o energetski ugroženom kupcu ("Sl. glasnik RS", br. 113/2015, 48/2016 - dr. pravilnik, 88/2016 - dr. pravilnik, 49/2017 - dr. pravilnik i 104/2017 - dr. pravilnik) koja bi pojednostavila proceduru za dobijanje besplatne struje i gasa i gde bi građani mogli u većoj meri, na jednostavniji način, da dođu do ovih pogodnosti. Očekuje se, da će uredba do sredine ove godine biti i usvojena.

Mesečno može da se dobije besplatno do 250 kilovat-sati struje. Mnogi za to ne znaju, a s obzirom na to da je prosečna mesečna potrošnja struje po domaćinstvu u Srbiji oko 350 kilovata, onda ova povlastica siromašnima može da mnogo znači.

Iako je Vlada odavno lokalnim vlastima preporučila da najsiromašnije oslobode plaćanja raznoraznih nameta, kako bi prikupili papire za ove olakšice, samo polovina gradova i opština je pristala na to.

Ključnu ulogu u realizaciji energetskih olakšica imaju lokalne samouprave, jer ih one i odobravaju, ali je za to ključno da siromašni saznaju da program podrške postoji i da mogu da se prijave u lokalnoj samoupravi. Zato se insistira da najsiromašniji dobiju informacije kako da podnesu zahtev za sticanje statusa ugroženog potrošača, ističe Stiven Ndegva, šef kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Najsiromašniji građani, kako obećavaju, uskoro bi mogli mnogo lakše da dođu do besplatne struje i gasa, jer će uz elektronsku upravu biti pojednostavljene procedure za dobijanje povlastica. Završeno je usklađivanje, odnosno podizanje visine primanja koja su granica za dobijanje besplatnih kilovata.

Besplatne kilovate automatski, bez podnošenja zahteva, mogu da dobiju oni koji su korisnici ovog umanjenja po osnovu dečjeg dodatka i statusa socijalno ugroženih porodica. Oni ne moraju da produžavaju svoja rešenja, a svi ostali, čija rešenja važe do kraja kalendarske godine, potrebno je da podnesu novi zahtev, kaže Radovan Stanić iz EPS-a.

Za jednočlano domaćinstvo granica je prihod do 14.116,35 dinara, dok je za domaćinstvo sa dva i tri člana do 20.553,09 dinara. Granica za domaćinstvo sa četiri i pet članova je do 26.985,61 dinar, a za domaćinstvo sa šest i više članova do 33.935,92 dinara.

Kada je reč o gasu koji besplatno može da se troši samo tokom grejne sezone (dok za struju važi cele godine), mogu da dobiju 75 kubnih metara gasa, ali to pravo koristi svega pedesetak domaćinstava, jer se malo koje siromašno domaćinstvo uopšte greje na gas, budući da je uvođenje gasa u domaćinstvo za njih uvek bilo jako skupo.

Izvor: Vebsajt Politika, J. Petrović-Stojanović, 29.03.2018.
Naslov: Redakcija