Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SLOBODNOM PRISTUPU INFORMACIJAMA OD JAVNOG ZNAČAJA: Predloženo je da će organi javne vlasti, o čijim odlukama Poverenik odlučuje, imati pravo da podnose tužbu Upravnom sudu


Pojedine izmene predložene Nacrtom zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja usporiće i ugroziti ostvarivanje prava, izjavila je pomoćnica generalnog sekretara Kancelarije poverenika za informacije od javnog značaja Slavoljupka Pavlović.

Pavlović ističe da je cilj izmene Zakona veća transparentnost i da građani brže i lakše ostvaruju svoje pravo.

"Ali mi sad imamo situaciju da idemo par koraka unazad. Jedan od osnovnih problema u primeni zakona jeste to što su mehanizmi za izvršenje odluka Poverenika potpuno blokirani. Ako nemate izvršenje vi nemate sistem koji funkcioniše", smatra ona.

Pavlović navodi da je predloženo da će organi javne vlasti, o čijim odlukama Poverenik odlučuje, imati pravo da podnose tužbu Upravnom sudu.

"To je mina u temelj pravnog sistema. Pritom se to predviđa samo za odluke Poverenika. To je nešto što će dodatno usporiti, ugroziti ostvarivanje prava", ocenjuje ona.

Dodaje da se rešenjima sužava krug subjekata, kao što su državna preduzeća, koje ćete moći da pitate kako je trošen novac.

S druge strane, direktor za Evropu organizacije Civil Rights Defenders Goran Miletić napominje da se uvode, kao organi vlasti, "pravna ili fizička lica koja rade delatnost u opštem interesu".

"Tiče se udruženja građana, medija i tako dalje. Svi mi delujemo u opštem interesu. To znači da će bilo ko moći da dođe kod vas i da traži bilo koju informaciju. Možete shvatiti obim i posledice po demokratiju ukoliko ovakvo rešenje bude ostalo", kaže Miletić.

On ističe da je zakon o kojem je reč jedan od bitnijih i da će ukoliko ostanu neke neprihvatljive odredbe nestati ili suziti prava koja uživamo.

"Dijalog postoji, ali je problem u ovakvom okruženju, gde se ne prihvataju različita mišljenja, postoji strah da neko ima druge namere", kaže Miletić i ocenjuje da se problem može lako rešiti ako postoji politička volja.

Izvor: Vebsajt N1, 31.03.2018.
Naslov: Redakcija