Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

KOMISIJA ZA SPROVOĐENJE NACIONALNE STRATEGIJE REFORME PRAVOSUĐA: Konstatovano zadovoljavajuće sprovođenje Akcionog plana za Poglavlje 23, a u pogledu kvaliteta izveštavanja o sprovedenim aktivnostima iz Akcionog plana prednjači potpoglavlje koje se bavi pravosuđem, za razliku od onih koja se bave osnovnim pravima i borbom protiv korupcije


Akcioni plan za Poglavlje 23 dobro se sprovodi, a u kvalitetu izveštavanja o sprovedenim aktivnostima iz Akcionog plana prednjači potpoglavlje koje se bavi pravosuđem, za razliku od potpoglavlja koja se bave osnovnim pravima i borbom protiv korupcije, izjavio je pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović.

- Perfekcije nema, 100 odstotnog sprovođenja nažalost nema, mislim da to čak nije neka specifičnost Srbije, to je tako u svim društvima, gde se dešavaju promene - rekao je Backović nakon sednice Komisije za sprovođenje Nacionalne strategije reforme pravosuđa.

Jedan od uzroka odlaganja određenih aktivnosti i pomeranja u vremenu, navodi Backović, jesu skorašnje odluke Ustavnog suda, vezane za prenos nadležnosti sa Ministarstva pravde na Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaštva, koje su osnovane iz ugla sadašnjeg Ustava, te, kako ističe, treba se vratiti na "teren ustavnih promena" koje treba definisati do kraja 2017. godine.

- Neka rešenja koja smo mislili da ćemo ranije da sprovedemo pre promene Ustava će morati sačekati ustavne promene, kako bi se cela oblast sveobuhvatno razmotrila u okviru ustavnih promena - rekao je Backović.

Drugi primer odlaganja, navodi Backović, jeste donošenje Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, gde se naišlo na neslaganje civilnog društva i advokature o obimu i načinu učešća pružanja besplatne pravne pomoći.

- Tu Ministarstvo pravde nema nameru da seče, da nameće nekakva rešenja, nego da postignemo neku saglasnost, najmanji zajednički imenitelj, gde će podjednako nezadovoljni biti i advokati i civilno društvo i da nađemo neko rešenje bez drakonskih rešenja. To nećemo raditi i to je recimo razlog kašnjenja tog zakona - rekao je Backović.

Kako je dodao, vezano za kvalitet izveštavanja o sprovedenim aktivnostima iz akcionog plana, prednjači u kvalitetu potpoglavlje koje se bavi pravosuđem, za razliku od druga dva potpoglavlja iz Poglavlja 23, koja se bave osnovnim pravima i borbom protiv korupcije.

- Lično smatram da je to normalno, jer u potpoglavlju koje se bavi pravosuđem u užem smislu su nosioci aktivnosti Vrhovni sud, Republičko javno tužilaštvo, Pravosudna akademija, Visoki savet sudstva, znači, po nekoj definiciji mi imamo tu kvalitet sprovodilaca aktivnosti od kojih i očekujemo da bude predvodnik u kvalitetu izveštavanja - smatra Backović.

Na 28. sednici komisije za sprovođenje Nacionalne strategije reforme pravosuđa predstavljena je i odluka Sektorskog saveta o strateškoj orjentaciji za izbor sistema softvera za pravosuđe, razmatrao se status sprovođenja Akcionog plana za poglavlje 23, u delu reforme pravosuđa i usvojena je analiza koju je izradila Radna grupa za izradu srednjoročne procene stanja u pravosuđu.

Izvor: Vebsajt Blic, 31.03.2017.
Naslov: Redakcija