Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O POREZU NA IMOVINU: OPšTINSKE VLASTI IMAJU SAMOSTALNOST U ODREđIVANJU VISINE POREZA NA IMOVINU


Zbog nerealnih procena cene zemljišta koja se koristi kao osnovica za obračunavanje poreza na imovinu, vlasnike brojnih firmi čekaju papreni troškovi. 

Rok za prijavu poreza na imovinu istekao  je.Tako je po proceni opštine Pećinci cena kvadrata iste njive, koja prelazi i na teritoriju Stare Pazove, čak šest puta veća.
 

- To je praktično jedna parcela, deli ih samo međa. Isti je kvalitet, vrednost lokacije. Za deo koji pripada Pećincima po kvadratu je cena 1.800 dinara, a za staropazovski kvadrat 300 dinara. Tako ja porez za njivu od 16.000 kvadrata, koja se vodi kao građevinsko zemljište, a do nje ni put nije stigao, treba da platim 29 miliona dinara. Pa ja po toj ceni njivu ne mogu da prodam - priča naš sagovornik Nedeljko Z. iz Beograda.
 

Prema proceni lokalnih vlasti u Pećincima taj plac pripada drugoj zoni, dok je susedna opština isto zemljište svrstala u treću zonu.

Ovaj primer nije jedinstven. Potpuno nerealna procena i drastične razlike u ceni mogu se uočiti upoređivanjem svake druge opštine.

  • Prema Zakonu o porezu na imovinu, lokalne samouprave su imale obavezu da do novembra 2013. objave cenovnike za zemljište na osnovu kojeg će se obračunavati porez na imovinu u 2014.
  • Opštinskim vlastima data je puna samostalnost u odlučivanju koliko će ovoga puta da zahvate od privrede, ali i građana. 
Izvor: Blic