Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PLANIRANJU I IZGRADNJI: Privrednici pozitivno ocenjuju najavljene zakonske izmene, ali stari vlasnici upozoravaju da država na ovaj način poklanja najvrednije parcele vlasnicima privatizovanih preduzeća


Konverzija uz naknadu prava korišćenja u pravo svojine nad građevinskim zemljištem biće ukinuta izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji najverovatnije do aprila ili maja, najavljeno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. I dok privrednici pozitivno ocenjuju najavljene zakonske izmene, stari vlasnici upozoravaju da država na ovaj način faktički poklanja najvrednije parcele vlasnicima privatizovanih preduzeća.

Osim što se ukida konverzija uz naknadu određenim kategorijama lica među kojima su najzastupljeniji vlasnici privatizovanih preduzeća, i svi ostali koji nameravaju nešto da grade mnogo će brže dolaziti do građevinskih dozvola, tvrde iz Ministarstva. I privrednici podržavaju ovu zakonsku inicijativu.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković kaže da bi ukidanje konverzije i omogućavanje upisa vlasništva nad građevinskim zemljištem bez naknade dalo firmama više mogućnosti u realizaciji investicija. Atanacković, ipak, nije siguran da bi ukidanje konverzije povećalo nivo investicija.

Iako iz Ministarstva tvrde da je cilj ovih zakonskih izmena da se obezbedi veća transparentnost i smanjenje korupcije u izdavanju građevinskih dozvola, te omogućavanje novih investicija, to mišljenje ne dele stari vlasnici. Mile Antić iz Mreže za restituciju uveren je da ukidanje konverzije služi tome da se stvori privid, odnosno fiktivni rast bruto društvenog proizvoda. Antić dodaje da su i postojeća zakonska rešenja takođe jedna vrsta iznuđenog i pogrešnog rešenja jer su naknade za konverziju bile daleko ispod tržišne cene.

Pored ukidanja konverzije, Nacrtom zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, predviđeno je i unapređenje elektronskog sistema za izdavanje građevinskih dozvola kroz uvođenje e-prostora. Nacrtom je predviđeno i uvođenje glavnog državnog urbaniste, a lokanim samoupravama se propisuje obaveza donošenja planskih dokumenata na najmanje 70 odsto građevinskog područja. Novina je i da će informacije o lokaciji izdavati javni beležnici, kako bi se ubrzao proces pribavljanja potrebnih akata o izgradnji. Takođe, prema predloženim izmenama, svi vlasnici objekata moraju biti priključeni na postojeću infrastrukturu, vodovoda, kanalizacije, gasovoda i daljinskog grejanja, bez obaveze da plate priključenje.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt RTV, 22.02.2023.
Naslov: Redakcija