Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O SLOBODNOM PRISTUPU INFORMACIJAMA OD JAVNOG ZNAČAJA: Mesne zajednice ne spadaju direktno u organe javne vlasti, ali u širem smislu to predstavljaju, jer vrše javna ovlašćenja, pa su po tom osnovu u obavezi da odgovore na pitanja od javnog značaja


Posle nekoliko desetina veterinara širom Srbije, uglavnom iz seoskih područja, koji su završili na sudu zbog toga što istom fizičkom licu, koje se pozvalo na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja ("Sl. glasnik RS", br. 120/2004, 54/2007, 104/2009 i 36/2010), nisu odgovorili na pitanje o plaćanju struje, slična nevolja zapretila je i brojnim predsednicima seoskih mesnih zajednica.

Na udaru se našao prvi čovek MZ Polom - Pero Petrović, na čiju adresu je stigao dopis od žene iz Ćićevca, koja je zatražila odgovore na pitanja o stepenu njegovog obrazovanja i mestu gde je završio školovanje, a sve na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

- Kad sam primio poštu i otvorio je, odmah mi je bilo sumnjivo zašto neku ženu iz Ćićevca zanima moje školovanje, jer ona sigurno ne zna ni gde se moje selo nalazi. Hteo sam da bacim taj papir, ali onda sam se setio slučaja sa veterinarima i rešio sve da proverim. Rečeno mi je da se te prevare poslednjih meseci učestalo ponavljaju, naročito su na meti sela i njihovi meštani. Zato sam odgovorio i vratio poštu nazad - rekao je Petrović.

Međutim, on nije jedini koji je dobio pošiljku sa identičnom sadržinom. Isto pismo stiglo je i na adrese njegovih kolega iz obližnjih sela.

- Predsedniku MZ Ručići stiglo je isto pitanje. Ni on nije hteo da odgovori, pošto je smatrao da je neka greška. Zato apelujem na sve ljude kojima stigne dopis u kojima se traže informacije od javnog značaja da odgovore, jer ako to ne učine u zakonskom roku od 15 dana, moraće da plate velike novčane kazne. Mesne zajednice ne spadaju direktno u organe javne vlasti, ali u širem smislu to predstavljaju, jer vrše javna ovlašćenja, pa su po osnovu toga u obavezi da odgovore - ukazao je Petrović.

Slična pitanja stigla su i na adresu JKP u opštini Gornji Milanovac, iako su informacije o radu ovog preduzeća objavljene na portalu opštine. Ipak, bilo ko ima pravo da isto pitanje postavi i dobije pisani odgovor.

Sa problemima je upoznat i predsednik Opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević, koji je rekao da pitanja ne postavljaju osobe iz ovog mesta:

- Ovakvi dopisi šalju se cirkularno i pitanja se upućuju bez nekog reda bilo kojoj instituciji, da bi se prekršio rok određen zakonom i da se kroz sudski postupak nadoknade troškovi. Smatram da je ovo jedan od načina na koji advokati zarađuju, dok su sudovima vezane ruke. Oni se ne bave time kakva su pitanja postavljena i da li su zaista od javnog značaja, već samo proveravaju da li je zakon prekršen ili nije, a svakim izostankom odgovora ili nedostavljanjem na vreme zakon je svakako prekršen.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. Ilić, 27.02.2021.
Naslov: Redakcija