Zastava Bosne i Hercegovine

APR: Svi obveznici koji su do 2. marta, u ponoć, započeli postupke sastavlјanja izveštaja za statističke potrebe (samostalno ili zajedno sa redovnim godišnjim finansijskim izveštajem), odnosno izjava o neaktivnosti, moći će da potpišu i dostave izveštaje i izjave u narednih nekoliko radnih dana posle isteka roka, odnosno posle 2. marta 2020. godine


Preko posebnog informacionog sistema Agencije za privredne registre je trenutno primlјeno ukupno 192.389 izveštaja, za 22.892 izveštaja više nego što je Agencija primila do kraja februara prošle godine.

U sistemu je još oko 60.000 obveznika koji su kreirali naloge i započeli postupke sastavlјanja izveštaja, ali ih još uvek nisu elektronski potpisali i dostavili APR-u, međutim, već sada je evidentno da je za oko 100.000 povećan broj obveznika koji ove godine dostavlјaju finansijske izveštaje za 2019. godinu.

Na osnovu izveštaja dobijenog iz sistema, APR je od ponedelјka, 24. februara, do 28. februara primio 96.870 izveštaja i izjava o neaktivnosti.

Zbog toga što je sistem u pojedinim periodima dana bio preopterećen, što je otežavalo pristup i rad u njemu, svi obveznici koji su do 2. marta, u ponoć, započeli postupke sastavlјanja izveštaja za statističke potrebe (samostalno ili zajedno sa redovnim godišnjim finansijskim izveštajem), odnosno izjava o neaktivnosti, moći će da potpišu i dostave izveštaje i izjave u narednih nekoliko radnih dana posle isteka roka, odnosno posle 2. marta.

Korisnici, koji imaju problem sa elektronskim potpisivanjem, mogu da instaliraju novu verziju NexU aplikacije, što bi trebalo da olakša potpisivanje dokumenata u sistemu.

Izvor: Vebsajt APR, 28.02.2020.
Naslov: Redakcija