Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O POLICIJSKIM MERAMA I RADNJAMA I POLICIJSKIM OVLAŠĆENJIMA, IZGLEDU, IZDAVANJU, KORIŠĆENJU I UNIŠTAVANJU SLUŽBENE LEGITIMACIJE I ZNAČKE OVLAŠĆENIH SLUŽBENIH LICA VOJNE POLICIJE: Proširena ovlašćenja Vojne policije


Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o policijskim merama i radnjama i policijskim ovlašćenjima, izgledu, izdavanju, korišćenju i uništavanju službene legitimacije i značke ovlašćenih službenih lica Vojne policije ("Sl. glasnik RS", br. 17/2020) po kojoj Vojna policija može primenjivati mere prema civilima "u obavljanju poslova obezbeđenja ličnosti i protivterorističke zaštite van Ministarstva odbrane i Vojske, po odluci ministra".

Novom Uredbom Vojna policija može da primenjuje mere prema civilima kada procene da su ih zatekli "na mestu izvršenja službene radnje ili kada tokom izvršenja službene radnje ometaju ili sprečavaju ovlašćeno službeno lice".

Mere mogu da primenjuju i kada "obavljaju poslove obezbeđenja vojnih objekata, određenih ličnosti, naoružanja ili regulisanja i kontrole vojnog putnog saobraćaja".

Ostala je i stara odredba da se civili mogu kontrolisati kada se zateknu "u rejonu vojnih objekata, rasporeda vojnih jedinica ili u njima" ili "u činjenju krivičnog dela na štetu Vojske i Ministarstva, koja se gone po službenoj dužnosti".

Predviđeno je da Vojna policija u svim slučajevima odmah obavesti najbližu Ministarstva unutrašnjih poslova i sa potrebnom dokumentacijom joj preda zatečene civile na dalji postupak.

Izvor: Vebsajt 021, 28.02.2020.
Naslov: Redakcija