Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O UTVRĐIVANJU ČINJENICA O STATUSU NOVOROĐENE DECE ZA KOJU SE SUMNJA DA SU NESTALA IZ PORODILIŠTA U REPUBLICI SRBIJI: Predviđa se formiranje komisije i time otvara prostor za pokretanje istraga, dalje sprovođenje istraga i sve neophodne istražne radnje


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je Zakon o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji, a koji, po rečima nadležnih, treba da omogući da se dođe do istine i pomogne roditeljima da dođu do odgovora za kojim tragaju decenijama.

Usvojenim amandmanima koje je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić dogovorila s predstavnicima udruženja, predviđa se formiranje komisije i time otvara jasan prostor za pokretanje istraga, dalje sprovođenje istraga i sve neophodne istražne radnje.

Komisiju će činiti predstavnici državnih organa, ali i predstavnici registrovanih udruženja roditelja koja se bave pitanjima nestale novorođene dece, a koji će u ovoj komisiji imati većinu.

Jedan od razloga za donošenje zakona jeste presuda Evropskog suda za ljudska prava iz 2013. godine po kojoj je utvrđeno da je Zorici Jovanović povređeno pravo na porodični život.

Tom presudom je Srbija obavezana da utvrdi činjenice i u drugim slučajevima.

Kako je ranije ukazao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, sudski postupak kao rezultat može imati odbijanje zahteva ako se dokaže da dete nije nestalo, ako se utvrdi smrt ili konkretno šta se desilo, kao i koja institucija je odgovorna, a može i da kaže da nije moguće utvrditi šta se dogodilo.

Ukoliko nije moguće utvrditi status deteta na zahtev predlagača može se dosuditi novčana naknada ne veća od 10.000 evra.

Postupci će se sprovoditi u onim slučajevima ako se roditelj ranije obraćao državnim institucijama, kako bi se sprečile zloupotrebe.

Ako istraga pokaže da je dete nestalo uz činjenje krivičnog dela, biće podneta krivična prijava.

Izvor: Vebsajt RTV, 29.02.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija