Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O UTVRĐIVANJU POREKLA IMOVINE I POSEBNOM POREZU: Zakon predviđa porez od 75 odsto, ako se utvrdi da poreski obaveznik nije prijavio da je u roku od tri godine uzastopno uvećao imovinu za najmanje 150.000 evra. Poreska uprava mora da učini verovatnim i dokaže da je lice steklo imovinu, a onda je teret dokazivanja na fizičkom licu


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je Zakon o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu koji predviđa porez od čak 75 odsto, ako se utvrdi da poreski obaveznik nije prijavio da je u roku od tri godine uzastopno uvećao imovinu za najmanje 150.000 evra.

Proveravaće se celokupna imovina pojedinca, naročito nekretnine, udeli u pravnom licu, motorna vozila, štednja i gotov novac.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da se Zakon bavi imovinom za koju fizičko lice ne može da dokaže da ju je steklo na zakonit način.

On je objasnio da Poreska uprava mora da učini verovatnim i dokaže da je lice steklo imovinu veću od 150.000 evra, a onda je teret dokazivanja na fizičkom licu.

Prema njegovim rečima, Poreska uprava ima i obavezu da ukoliko inspektor posumnja da je imovina stečena protivzakonito da podnese krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu.

Svaki građanin može doći pod udar provere imovine, s obzirom da je formulacija na neki način pozajmljena iz građanskog prava - da se učini verovatnim.

Stefanović je naglasio da je obaveza Poreske uprave i Ministarstva finansija i Vlade Republike Srbije koji će nadgledati da se kontrola vrši pravično.

Izvor: Vebsajt RTV, 29.02.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija