Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O JAVNIM PREDUZEĆIMA: Nijedno od 23 javna preduzeća kojima su na čelu vršioci dužnosti neće ispuniti zakonski rok i do 4. marta 2017. godine izabrati novog direktora


Nijedno od 23 javna preduzeća kojima su na čelu vršioci dužnosti neće ispuniti zakonski rok i do 4. marta 2017. godine izabrati novog direktora, sudeći po informacijama iz Ministarstva privrede.

"U ovom trenutku objavljeni su konkursi za 11 javnih preduzeća, a u toku je procedura za izbor još devet direktora", rečeno je u tom Ministarstvu.

Kako navode, trenutno pristižu prijave kandidata, a Komisija za sprovođenje konkursa za izbor direktora, shodno zakonskim odredbama, po isteku roka za podnošenje prijava će pregledati svu prispelu dokumentaciju i podnete dokaze i sastaviti spisak kandidata.

Ministarstvo će potom sva dokumenta dostaviti Vladi tri dana nakon isteka roka za dostavljanje konkursne dokumentacije..

"Rok za podnošenje prijava na javni konkurs je 30 dana od dana objavljivanja, a Ministarstvo privrede će poslate neotvorene koverte dostaviti Vladi na razmatranje, odnosno Komisiji za sprovođenje konkursa za izbor direktora tri dana od isteka roka za dostavljanje prijava", kažu u Ministarstvu.

Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija kaže da nije jasno zašto se čekao zadnji čas da se traže novi ljudi.

"Upozoravali smo da odredbe novog Zakona o javnim preduzećima ("Sl. glasnik RS", br. 15/2016 - dalje: Zakon) nisu dobre, jer, postoji rok da se konkurs okonča, a nemamo rok da se raspiše", kaže on i dodaje da zakoni ne predviđaju nikakve sankcije protiv onih koji nisu svoj posao radili na vreme.

On navodi da je problem i "u javnom promovisanju v. d. direktora sa punom političkom podrškom", čime se, veruje, obeshrabruju da konkurišu novi ljudi iz samih preduzeća u kojima godinama rade.

Kriterijum za izbor kandidata u praksi ne postoji, kaže Minić i dodaje da Zakon jasno propisuje da oni koji konkurišu na poziciju direktora javnog preduzeća moraju za početak ispuniti dva osnovna kriterijuma - iskustvo u korporativnom upravljanju i iskustvo u finansijskom menadžmentu.

"Uslovi konkursa kažu da zainteresovani kandidati za funkcije direktora javnih preduzeća moraju da imaju visoko obrazovanje na osnovnom studijama, najmanje pet godina radnog iskustva na poslovima koji zahtevaju visoko obrazovanje i najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima koji su povezani sa poslom javnog preduzeća, korporativnog upravljanja i finansija", objašnjava Minić.

Prema novom propisu, v. d. stanje oročeno je na godinu dana, pa je, ističe, nepoznanica da li će nakon isteka tog roka neki novi direktor moći ponovo da bude postavljen kao vršilac dužnosti.

Javni konkurs je objavljen 10. februara 2017. godine za preduzeća Koridori Srbije, Državna lutrija Srbije, Putevi Srbije, Transnafta i za nacionalne parkove Tara, Đerdap, Fruška gora i Kopaonik.

Izvor: Vebsajt RTV, 02.03.2017.
Naslov: Redakcija