Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O TERITORIJALNOJ ORGANIZACIJI REPUBLIKE SRBIJE: ZAKON STUPA NA SNAGU 9. MARTA 2016. GODINE. PROPISANO JE DA VRšAC, KIKINDA I PIROT IMAJU STATUS GRADA


U skladu sa Zakonom o izmenama i dopunama zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 18/2016), Pirot, Kikinda i Vršac od 9. marta 2016. godine biće gradovi, a ne opštine. Za meštane to je dobra vest naročito ako bude uticala na poboljšanje uslova života. Za lokalne vlasti prilika da budu vidljivi u zemlji, ali i van nje.

U teoriji, za ovim vestima trebalo bi da dođu i investitori, razvoj, pre svega ekonomski, zatim lakši pristup evropskim fondovima, ali i državnoj kasi.

Stanovnici kažu da bi ovim potezom status grada trebalo da dođe do izražaja. Međutim, drugi dodaju da im samo ime ništa ne znači, već da bi im mnogo više značila jaka ekonomija.

Novi status mogao bi i da napravi nove troškove.

"Administracija se neće uvećati, organ uprave će ostati jedinstven, grad se neće deliti na opštine, dakle dobili smo jedno priznanje i to je to", kaže predsednik opštine Pirot, Vladan Vasić.

Pavle Markov, gradonačelnik Kikinde, kaže da su sa statusom grada želeli da povećaju prihode, a nikako da dobiju veće rashode.

Veruje se da će status grada Kikindi olakšati saradnju sa Rumunijom, Pirotu sa susednom Bugarskom. Dobiće i sve gradske privilegije.

"Dobijaju određene mogućnosti koje su vezane za njihove administrativne kapacitete. Radi se o tome da sada mogu da formiraju komunalnu policiju, gradsku opštinu i samim tim pospeše usluge koje pružaju građanima", kaže Jovan Miljković iz Nacionalne alijansa za lokalni ekonomski razvoj "Naled".

Srbija sada ima 27 samouprava koje imaju status grada. Uslovi za gradski status – više od 100.000 stanovnika, poseban geografski položaj, položaj značajan za Srbiju, ali i blizina državne granice.

Izvor: Vebsajt RTS, Aleksandra Milivojević, 01.03.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija