Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O PLANIRANJU I IZGRADNJI: 1. MARTA 2015. GODINE POčELO IZDAVANJE GRAđEVINSKE DOZVOLE ZA 28 DANA


Primena novog Zakona o planiranju i izgradnji zvanično je počela i to znači da će se građevinske dozvole u Srbiji dobijati za manje od mesec dana, izjavila je Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović. 

Mihajlović je novinarima u Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove Beograda kazala da primena tog zakona znači objedinjenu proceduru izdavanja gradjevinskih dozvola, odnosno sada se poslovi koje je do sada radio investitor prebacuju na loklanu samouopravu.  

Mihajlovićeva je dodala da novim zakonom investitori više neće ići od šaltera do šaltera, već će taj posao preuzeti grad, odnosno lokalne samouprave koje su u obavezi da pribave sva mišljenja i uslove da bi se dobila građevinska dozvola.  

- Ovo je mogućnost da se u Srbiji mnogo više radi i gradi, Verujem da će svi biti zadovoljniji i da ćemo videti više gradilišta - kazala je Mihajlović. 

Prema njenim rečima, primena novog Zakona o planiranju i izgradnji je prvi korak ka elektronskoj gradjevinskoj dozvoli koja će biti uvedena od 1. januara 2016.  

Mihajlovićeva je naglasila i da su predviđene sankcije, za sve koji ne poštuju zakon - lokalne samouprave i nosioce javnog ovlašćenja, kao i preduzeća koja ne budu dala mišljenje u roku ili daju pogrešno mišljenje.  

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kazao je da je Beograd, kao najveća lokalna samouprava, apsolutno spreman za primenu novog Zakona o planiranju i izgradnji i da treba da bude primer svima. On je naglasio da je prvog dana predat zahtev za samo jednu dozvolu.  

- Izdavanjem dozvole za 28 dana je značajno. Do sada su investitiori dolazili ali nisu mogli da se snadju u moru dokumenata da bi dobili dozvolu da grade, a sada je to na nama - naglasio je Mali.  

Gradonačelnik je najavio i da će rasprava oko generalnog urbanisttičkog plana grada Beograda i osam planova generalne regulative krenuti do juna meseca, potsetivši da je to trebalo da bude doneseno još 2012. ali da su se stvari u međuvremenu promenile.

  Zakon o planiranju i izgradnji će se primenjivati u dve faze što podrazumeva da će od 1. marta do kraja ove godine razmena podataka, u okviru procedure izdavanja gradjevinskih dozvola, biti moguća i u papirnoj formi sa preporukom da se koristi elektronska forma.  

U drugoj fazi, od 1. januara 2016. godine, sve vrste komunikacija biće isključivo elektronske.  

Izmenama zakona nije obuhvaćena konverzija zemljišta što će biti rešeno posebnim zakonom sredinom godine, kada će, kako je najavljeno, biti donet i poseban zakon o građevinarstvu.

Izvor: www.blic.rs