Zastava Bosne i Hercegovine

NOVINE ZAKONA O PREKRŠAJIMA: ZA TEŽE PREKRŠAJE ZATVOR PRE PRAVNOSNAŽNOSTI PRESUDE


U subotu, 1. marta, počela primena novog Zakona o prekršajima, a kako bi implementacija bila što uspešnija, Ministarstvo pravde je, u saradnji sa prekršajnim sudovima i međunarodnim partnerima, u proteklom periodu sprovelo značajan broj aktivnosti.

Od 1. marta za teže prekršaje u saobraćaju policija automatski vozača privodi sudiji za prekršaje koji mu može odrediti odlazak u zatvor pre pravosnažnosti presude, izjavio je zamenih načelnika Uprave saobraćajne policije Vladimir Rebić.

On je gostujući na RTS-u rekao da je i prethodni zakon podrazumevao da policija pijanog vozača isključi iz saobraćaja i zadržava na trežnjenju ukoliko je nivo alkohola veći od 1,2 promila.

„Sada za teže prekršaje kao što su:

  • vožnja u pijanom stanju,
  • enormno prekoračenje brzine,
  • izbegavanje alko testa,

policija vozača automatski privodi sudiji koji može da donese odluku da vozač ide u zatvor pre pravosnažnosti presuda. Postoji mogućnost žalbe, ali to ne odlaže izvršenje”, naglasio je Rebić.

 

On je naglasio da je zahvaljujući redovnim kontrolama saobraćajne policije na svim većim putnim pravcima, ali i disciplinovanju vozača prošla godina bila sa najmanje saobraćanih nesreća i žrtava u tim nesrećama.


„Konkretno prošle godine u saobraćajnim nesrećama život je izgubilo 645 osoba, što je najmanje u poslednje tri decenije. Recimo 2010. godine u saobraćajnim nesrećama poginulo je 660 osoba, 2001. godine 1.200 lica, dok je 1990. godine život izgubilo 1.955 lica”, rekao je Rebić.

Izvor: