Zastava Bosne i Hercegovine

VLADA RS: Doneta Uredba o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2023. godini


Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2023. godini, za šta su obezbeđena sredstva u ukupnom iznosu od 23.125.365.000 dinara.

Podsticaji su koncipirani tako da na optimalan način podržavaju nedovoljno razvijene oblasti poljoprivredne proizvodnje, kao i područja sa otežanim uslovima rada, a sve kroz unapređenje konkurentnosti poljoprivrednih gazdinstava.

Ove mere su glavni predmet usklađivanja sa šemama Zajedničke poljoprivredne politike Evropske unije, tako da se postepena transformacija sprovodi kao deo procesa pristupanja Uniji.

Na sednici je usvojen i Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja digitalnih veština u Republici Srbiji za period od 2020. do 2024. godine, u periodu od 2023. do 2024. godine, kojim se unapređuje sistem putem kojeg se ostvaruju veće digitalne veštine građana razvojem računarskog razmišljanja, pružanjem veština potrebnih za svakodnevni život i razvojem uspešne karijere u digitalnoj ekonomiji, kao i pružanjem uslova za dalje unapređivanje znanja i veština IKT stručnjaka.

Za ostvarenje ovog cilja ključan je zajednički međusektorski rad na podizanju svesti u ovoj oblasti i unapređenju znanja i veština i zato su ovim planom povezane različite institucije.

Vlada je usvojila i Uredbu o rasporedu i korišćenju sredstava za subvencionisanje zaštićenih prirodnih dobara od nacionalnog interesa u 2023. godini, u ukupnom iznosu od 355 miliona dinara.

Uredbom su obuhvaćene sledeće oblasti: zaštita prirode i klimatske promene, zaštita životne sredine neklasifikovana na drugom mestu, podsticaji za programe upravljanja zaštićenim prirodnim dobrima od nacionalnog interesa i javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama.

Na sednici je doneta Odluka o obrazovanju Tela za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima, čiji je cilj da prati, usmerava i koordinira aktivnosti vezane za smanjenje broja saobraćajnih nezgoda i njihovih posledica, kao i da sprovodi Nacionalnu strategiju bezbednosti saobraćaja na putevima.

Zadatak ovog tela je obrazovanje stručnih radnih grupa za unapređenje sistema upravljanja bezbednošću saobraćaja, finansiranje bezbednosti saobraćaja i za unapređenje bezbednosti.

Članovi Vlade su, takođe, saglasni da se uspostavi saradnja Opštine Golubac i Opštine Koronini u Rumuniji i to u oblasti privrede, obrazovanja, kulture, zdravstva, sporta i fizičke kulture i turizma.

Izvor: Vebsajt Vlade, 02.02.2023.
Naslov: Redakcija