Zastava Bosne i Hercegovine

INDEKS PERCEPCIJE KORUPCIJE: Srbija na 101. mestu globalne liste, što predstavlja najgori rezultat u poslednjih 11 godina


Srbija se ove godine našla na 101. mestu globalne liste po percepciji korupcije u javnom sektoru, koju objavljuje međunarodna organizacija Transparency International, što predstavlja pad od pet mesta u odnosu na prethodnu godinu i najgori rezultat u poslednjih 11 godina.

Programski direktor nevladine organizacije Transparentnost Srbija (TS) Nemanja Nenadić rekao je da je Srbija imala stagnaciju u toj oblasti i u doba kada je borba protiv korupcije bila proklamovana kao jedan od najvažnijih prioriteta države.

- Sada ne možemo da kažemo da je borba protiv korupcije prioritet čak ni na tom deklarativnom nivou. Nemamo strategiju za borbu protiv korupcije već četiri godine, a borba protiv korupcije nije istaknuta u novom programu Vlade Srbije - ukazao je on.

Šansu za popravljanje stvari, Nenadić vidi u reformi pravosuđa, odnosno u proklamovanoj većoj samostalnosti javnih tužilaca.

- U najmanju ruku ćemo imati manje izgovora za njihovo nepostupanje, tamo gde očekujemo da preduzmu akciju i da preduzmu gonjenje u slučaju sumnje na korupciju - ocenio je Nenadić.

Naveo je da pošto ti zakoni nisu završeni, ostaje nepoznanica da li će biti smanjen politički uticaj na pravosuđe preko izbora istaknutih pravnika u pravosudne savete i izrazio bojazan na ustavne garancije imuniteta na sve odluke članova tih saveta.

- Čak i u nekim slučajevima korupcije, oni ne bi mogli biti gonjeni zbog takvog apsolutnog imuniteta, dok sa druge strane nije u potpunosti obezbeđena javnost rada ovih tela - ukazao je Nenadić.

Naveo je da u Srbiji postoji "otvoreno nipodaštavanje" antikorupcijskih odredbi u mnogim propisima i istakao primere javnih preduzeća i stanja javne uprave, odnosno stanja v.d. direktora koji se biraju po više puta iako je dozvoljeno samo jednom.

Kada je reč o javnim resursima, Nenadić je naveo da oni nisu zaštićeni, navodeći primere kada se u javnosti iznose sumnje u nezakonitost raspolaganja javnim sredstvima, a da te sumnje ostaju neispitane.

- Ne samo kada sa tim informacijama izlaze novinari ili nevladine organizacije, već i kada izlaze javne institucije, tela koja je uspostavila država, poput recimo Saveta za borbu protiv korupcije - rekao je Nenadić.

Istakao je i primer dodeljivanja najvrednijih državnih poslova neposrednom pogodbom, a ne putem javnih nabavki i ocenio da to "nesumnjivo dezavuiše primenu antikorupcijskih propisa".

Izvršna direktorka nevladine organizacije Transparentnost Srbija (TS) Bojana Medenica ukazala je da se Srbije sa sadašnjim indeksom korupcije 36 od 100, svrstava u grupu zemalja u kojoj je korupcija raširena.

- Ovaj rezultat smešta nas sedam poena ispod svetskog proseka, koji i ove godine iznosi 43, 21 poen ispod proseka našeg kontinenta, Evropa ima prosek 57, a čak 28 poena iza onog dela Evrope čiji deo mi želimo da postanemo, dakle EU ima prosek 64 - ukazala je ona.

Navela je da se na čelu liste nalaze Danska, Finska, Novi Zeland i Norveška sa indeksima korupcije od 84 do 90, a na samom dnu Somalija, Južni Sudan i Sirija sa 12 i 13 indeksnih poena.

Medenica je dodala da u je okruženju najbolje ocenjena Slovenija sa 56 indeksnih poena i nalazi se na 41. mestu globalne liste, Albanija deli 101. mesto sa Srbijom, a iza njih je ostala samo Bosna i Hercegovina sa 35 indeksnih poena, koja se nalazi na 110. mestu, dok je Hrvatska 57.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt eKapija, 31.01.2023.
Naslov: Redakcija