Zastava Bosne i Hercegovine

USAID: 8,5 miliona evra izdvojeno za pomoć lokalnim samoupravama, sudovima i tužilaštvima u Srbiji za borbu protiv korupcije


Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) potpisala je Memorandume o saradnji sa dvanaest lokalnih samouprava u Srbiji.

To su Varvarin, Čajetina, Krupanj, Priboj, Inđija, Ljubovija, Bela Palanka, Šid, Veliko Gradište, Požega, Sremski Karlovci i Mionica, a sa ciljem kako bi zajedno radili na razvoju transparentne i odgovorne lokalne vlasti i suzbijanju korupcije.

Te opštine postale su deo USAID-ovog Projekta za odgovornu vlast, koji već tri godine pruža podršku lokalnim samoupravama u povećanju transparentnosti, većem učešću javnosti u donošenju odluka, borbi protiv korupcije, i unapređenju finansijskih kontrola i javnih usluga. Broj partnera sa kojima USAID u okviru ovog projekta sarađuje zaokružen je na 25.

Kako je navedeno, za pomoć lokalnim samoupravama, nezavisnim nadzornim institucijama i novoosnovanim odeljenjima za suzbijanje korupcije u sudovima i tužilaštvima, USAID je opredelio budžet od 8,5 miliona dolara.

Poslednje istraživanje "Percepcije građana o borbi protiv korupcije u Srbiji" za 2020. godinu pokazalo je da je korupcija i dalje glavna briga građana, posle nezaposlenosti i niskog životnog standarda, konstatuju u USAID-u.

- Čvrsto verujemo da lokalne samouprave imaju posebno važnu ulogu u borbi protiv korupcije i obezbeđivanju odgovornog upravljanja. Za protekle tri godine, naši partneri su primenili nove prakse, neophodne za povećanje odgovornosti vlasti i borbu protiv korupcije. Čestitam svim lokalnim samoupravama na tim naporima, ali ima još mnogo toga da se uradi - rekao je Majk de la Rosa, direktor misije USAID-a za Srbiju.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović izrazila je zadovoljstvo što se povećava broj gradova i opština koji se pridržavaju principa dobre uprave:

- Verujem da će povećanje transparentnosti i veće učešće javnosti u donošenju odluka na lokalnom nivou doprineti borbi protiv korupcije, ali i povećanju poverenja građana u institucije - poručila je Obradović.

Od početka rada USAID-ovog Projekta za odgovornu vlast izrađeno je osam lokalnih antikorupcijskih planova, pružena je podrška opštinama da unaprede veb stranice, unaprede procedure za javne nabavke, za korišćenje društvenih mreža za bolju interakciju sa građanima... To je rezultiralo povećanjem indeksa transparentnosti lokalnih samouprava.

Lokalne samouprave su u saradnji sa USAID-om razvile nove modele uključivanja građana u proces donošenja odluka. Jedan od njih, primenjen u Somboru, Kragujevcu, Sremskoj Mitrovici i Novom Pazaru, omogućava srednjoškolcima učešće u planiranju lokalnog budžeta, pa je 15.000 učenika iz 27 srednjih škola glasalo za projekte kapitalnih investicija, vredne 15 miliona dinara, koji će se sledeće godine finansirati iz lokalnih budžeta.

Izvor: Vebsajt Novosti, V.C.S., 29.01.2021.
Naslov: Redakcija