Zastava Bosne i Hercegovine

REPUBLIČKI FOND ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE: Potpisani ugovori sa privatnim ginekološkim i oftamološkim ordinacijama, u kojima će se vantelesna oplodnja i operacije katarakte vršiti o trošku zdravstvenog osiguranja


Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) potpisao je ugovore sa deset privatnih ginekoloških ordinacija u koje će se upućivati parovi na vantelesnu oplodnju i 12 oftamoloških ordinacija za operacije katarakte o trošku zdravstvenog osiguranja.

To znači da će parovi koji prirodnim putem ne mogu da ostvare potomstvo ili pacijenti koji čekaju na operaciju katarakte uz overenu zdravstvenu knjižicu postupak vantelesne oplodnje i operaciju katarakte moći da urade i u privatnim klinikama sa kojima su potpisani ugovori.

Sa privatnim ginekolozima, kako je rečeno u RFZO, prema mišljenju Instituta za javno zdravlje Srbije dr Milan Jovanović Batut može se ugovoriti 3.300 do 4.300 usluga lečenja neplodnosti.

Za operacije presenilne i senilne katarakte sa ugradnjom intraokularnih sočiva u privatnim klinikama može se uraditi 5.150 operacija.

Ugovori za vantelesnu oplodnju zaključeni su sa četiri privatne ordinacije u Beogradu, četiri u Novom Sadu jedna u Leskovcu i jedna u Kragujevcu.

Za operacije katarakte ugovori su zaključeni sa osam oftamoloških ordinacija u Beogradu, dve u Novom Sadu, jednom u Nišu i jednom u Zrenjaninu.

Republički fond za zdravstveno osiguranje je početkom godine raspisao javni poziv za privatne ustanove za vantelesnu oplodnju i operaciju katarakte na osnovu mišljenja Instituta za javno zdravlje Srbije "Batut".

Izvor: Vebsajt Dnevnik, 02.02.2017.
Naslov: Redakcija